Hétvégi határprognózis

2019. 08. 02., p - 10:05
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A határforgalom várhatóan az alábbiak szerint alakul 2019. augusztus 2. és 2019. augusztus 4. között.

Ismét megnyílt a Letenye-Gorican I. számú közúti határátkelőhely 2019. július 26-án 6 órakor.
A határforgalom ellenőrzés újra a korábbiak szerint történik, tehát ezen a határátkelőhelyen zajlik majd a teherforgalom, illetve személyforgalom ellenőrzése, kivéve az autóbuszokat. Az autópályáról letiltott forgalom, valamint a gyalogosok és a kerékpárosok is ezt a határátkelőhelyet vehetik igénybe. Letenye Autópálya Határátkelőhelyen a továbbiakban csak a személygépjárművel és az autóbusszal utazók ellenőrzése történik, hasonlóan a Mura-híd felújítását megelőző időszakhoz.

Megállapodás született a szerb hatóságokkal arról, hogy Bácsalmás–Bajmok közúti határátkelőhely 2019. augusztus 1-től 7-ig az eredeti 7-19 óra helyett 7-24 óra nyitva tartással üzemel.

A Formula-1 Magyar Nagydíj időpontja: 2019. augusztus 2-4., azonban ezt megelőzően már augusztus 1-jén a délutáni óráktól lehet számolni a közúti határátkelőhelyen belépő irányban a versenyre érkező szurkolói csoportok megjelenésével.

A horvát, a montenegrói és a görög tengerparton tart a nyári üdülési szezon, ami Magyarország schengeni külső határain, főként a szerb és a horvát, kisebb mértékben a román viszonylatban a kilépő irányban, elsősorban a személyautók, illetve a buszok forgalmában idézhet elő várakozást a közúti határátkelőhelyeken. Emellett a legtöbb európai országban iskolai nyári szünet, valamint a szabadságolási időszak van, ami további forgalomnövekedést okoz.

A hétvégén, szombat 15 óra és vasárnap 22 óra között kamionstop lesz. Emiatt pénteken és szombaton, valamint hétfő hajnaltól erőteljes tehergépjármű forgalommal kell számolni.

 

A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a rendőrség honlapján, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

Az egyes országokra, így például a szomszédos Ukrajnára vonatkozó utazási információk, tanácsok a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak.

Ausztria a schengeni belső határokon átvezető utakon 2016. április 25-től folytat gyakoribb ellenőrzést. Ennek következtében több volt határátkelőhelyen, határon átvezető úton, elsősorban Hegyeshalom, Sopron, Kópháza, Fertőd térségében Ausztria felé eseti jelleggel torlódás alakulhat ki, ahol a várakozás akár a 30-60 percet is elérheti.

A korábbi Hegyeshalom autópálya határátkelőhely osztrák oldalán várhatóan 2019. szeptember 22-ig tart az építési munkálatok első szakasza. A teljes körű befejezés 2019. október 25-re várható. Kérjük az utazókat, hogy különösen az osztrák oldalon, illetve az M1-es autópálya mindkét pályatestén fordítsanak a szokásosnál is nagyobb figyelmet az államhatár megközelítéskor a közúti jelzőtáblákra, jelzésekre, az esetleges terelésekre.

 

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma:

Zala megye

Letenye Autópálya Határátkelőhelyen élénk forgalommal számolhatnak az utazók a hét minden napján, ami 15-60 perces várakozást is eredményezhet. Péntek déltől szombat késő délutánig kilépő irányban, valamint szombat délutáni óráktól vasárnap estig a belépő irányban, a személyforgalomban 30-60 perces, az autóbusz forgalomban akár 30-90 perces várakozás is kialakulhat.

Letenye Közúti Határátkelőhelyen a teherforgalomban a hétvégén be- és kilépő irányban 30-90 perces várakozás alakulhat ki. A személyforgalomban szintén kialakulhat várakozás a hétvégén, amelynek a mértéke, esetenként akár 30-60 perc is lehet.

Aki szeretné elkerülni Horvátország felé a várakozást, annak érdemes hétköznapi utazási időpontot választania, illetve az Isztriai-félszigetre utazóknak az M70-es autópályán Szlovénia felé kerülőt tenni.

 

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

 

Baranya megye

Udvar Közúti Határátkelőhelyen a Magyarországon keresztül utazó – a nyugat-balkáni régióból származó – vendégmunkások miatt a ki- és belépő irányban is akár 30-60 perces várakozás alakulhat ki a személyforgalomban. A teherforgalomban Udvar Közúti Határátkelőhelyeken mindkét irányban 30-120 perces várakozás is kialakulhat.

Szintén lehet várakozásra számítani Drávaszabolcs Közúti Határátkelőhelyen a teherforgalomban, melynek mértéke 30 perc lehet.

 

Bács-Kiskun megye

Tompa Közúti Határátkelőhelyen a személyforgalomban kilépő irányban pénteken késő estig és szombaton, illetve belépő irányban péntektől vasárnap késő estig 30-120 perces várakozással lehet számolni.

A teherforgalomban Tompa Közúti Határátkelőhelyen a várakozás elérheti a 60-180 percet.

Hercegszántó Közúti Határátkelőhelyen a hétvégén kilépő és belépő irányban esetenként akár 30-60 perces várakozás lehet a személyforgalomban. Bácsalmás és Bácsszentgyörgy Közúti Határátkelőhelyen a hétvégén a határátkelőhelyek nyitását követő, illetve zárását megelőző időszakban ki- és belépő irányban is meghaladhatja a 30-60 percet a várakozás.

 

Csongrád megye

Röszke Autópálya Határátkelőhelyen péntektől vasárnapig a kilépő és a belépő irányban a buszok, valamint a személygépjárművek tekintetében 60-120 perces várakozás kialakulásával számolunk, ami esetenként elérheti - elsősorban kilépő irányban - a 180 percet is. Szintén várakozás alakulhat ki hétköznapokon a személyforgalomban elsősorban kilépő irányban, amelynek mértéke 30-60 perc is lehet. A tehergépjárművek esetében akár 60-180 perc várakozás is kialakulhat a ki- és belépő irányban szombaton estig, és a jövő héten hétfőtől csütörtökig.

Tiszasziget, Ásotthalom és Röszke Közúti Határátkelőhelyeken pénteken, szombaton és vasárnap 30-60 perc, a határátkelőhely zárását megelőzően akár 90-120 perc várakozással is lehet számolni a személyforgalomban.

Csanádpalota–Nădlac Autópálya Határátkelőhelyen mindkét irányban 30-120 perces várakozásra lehet számítani a tehergépjárművek tekintetében. A személyforgalomban pénteken és szombaton mindkét irányban 30-90 perces, vasárnap belépő irányban 30-60 perces várakozással számolunk a hétvégén. Buszforgalom esetében a hétvégén a belépő és kilépő irányban is 30-60 perc várakozás alakulhat ki.

Nagylak Közúti Határátkelőhelyen a személygépjárművek esetén 30 perc várakozás is kialakulhat mindkét irányban, míg a tehergépjárművek esetén – elsősorban belépő irányban – 30-60 perces várakozás is előfordulhat.

Kiszombor Közúti Határátkelőhelyen a személyforgalomban a hétvégén esetenként délelőtt és kora délután 30 perc várakozással lehet számolni be- és kilépő irányban.

 

Békés megye

Békés megyében Battonya, Gyula és Méhkerék Közúti Határátkelőhelyen a turisztikai idény miatt forgalomnövekedéssel számolunk mind a kilépő-, mind a belépő személy- és teherforgalom tekintetében, azonban jelentősebb, 15 percet meghaladó várakozás kialakulásával nem számolunk.

 

Hajdú-Bihar megye

Ártánd Közúti Határátkelőhelyen a 2019. augusztus 2-án 8 óra és augusztus 3-án 10 óra közötti időszakban, ki- és belépő irányban 60-90 perc várakozással lehet számolni a tehergépjárművek tekintetében. A tehergépjárművek esetében ki- és belépő irányban augusztus 4-én 22 óra és augusztus 5-én 16 óra között 60-120 perc várakozás alakulhat ki.

A személygépjárművek tekintetében Ártánd Közúti Határátkelőhelyen augusztus 3-án és augusztus 4-én 8-20 óra között a belépő irányban akár 30 perc várakozás is kialakulhat.

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Vállaj Közúti Határátkelőhelyen a személyforgalomban péntek déltől késő estig a kilépő irányban 30, míg vasárnap belépő irányban 30-60 perc várakozás is kialakulhat. A hétvégén reggeltől a kora délutáni időszakig a belépő irányban lehet 30-60 perc várakozással számolni. A szakaszosan megnövekvő utasforgalom miatt a jövő héten belépő irányban bármely napszakban kialakulhat 30 perc várakozás.

Csengersima Közúti Határátkelőhelyen a kilépő irányban pénteken déltől estig alakulhat ki jelentősebb forgalom, amely során akár 30-60 perces várakozás is előfordulhat. A hétvégén belépő irányban szintén erőteljes forgalommal és 60 perc várakozással számolhatunk. A teherforgalomban a kamionstop időszakát követően alakulhat ki 60 perc várakozás elsősorban belépő irányban.

Beregsurány Közúti Határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében mindkét irányban a hét minden napján már a hajnali óráktól számolhatnak az utasok 60-120 perc várakozással, ezért javasoljuk a korlátozott nyitvatartással (7.00-19.00) üzemelő Barabás Közúti Határátkelőhely igénybevételét. Kilépő irányban az időszakosan megnövekvő forgalom miatt elsősorban a délutáni időszakban 30-60 perc várakozás kialakulhat.

Záhony Közúti Határátkelőhelyen a személyforgalomban belépő irányban a hét minden napján kialakulhat 30-60 perc várakozás. A jellemzően csütörtökön a délutáni óráktól hétfőig a megnövekvő forgalom miatt a várakozás időszakosan elérheti, esetenként meg is haladhatja a 90 percet. A teherforgalom tekintetében a várakozás mindkét irányban elérheti a 60-120 percet.

Tiszabecs Közúti Határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében főként belépő irányban a hét minden napján a délelőtti óráktól alakulhat ki esetenként 30-60, de 120 perc várakozás is.

Barabás (zárás 19 óra), Lónya (zárás 18 óra) Közúti Határátkelőhelyen a nap bármely időszakában kialakulhat 15-60 perces várakozás, amelynek mértéke elsősorban a határátkelőhely zárását megelőző időszakban ki- és belépő irányban is meghaladhatja a 60 percet.

 

Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér

A légiközlekedést, valamint a járatok indulását és érkezését befolyásoló tényezőkről nem rendelkezünk információval.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

A helyszínen elfogták a szúrkálót

A gyanú szerint két férfi összeszólalkozott, majd a fiatalabbik több késszúrással megsebesítette vitapartnerét, aki ennek következtében életét vesztette.

 

Miniszteri elismerést kapott

Smajda Ilona Márta r. alezredes, a Szekszárdi Rendőrkapitányság kiemelt főelőadója hosszú évtizedeken keresztül végzett kiemelkedő munkáját köszönték meg.