Hétvégi határprognózis

2019. 11. 08., p - 10:21
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A határforgalom várhatóan az alábbiak szerint alakul 2019. november 8. és 2019. november 10. között.

Az elkövetkező napokban enyhe, de sokfelé csapadékos időjárással és helyenként ködképződéssel kell számolni, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja a közúti határátkelőhelyek járműforgalmát.

 

Az év végéhez közeledve – a korábbi évek gyakorlata szerint – tapasztalható a nemzetközi tehergépjármű-forgalom megnövekedése a határátkelőhelyeken. Várhatóan az év végéig számítani lehet az áruszállítást végző gépjárművek egyre növekvő forgalmára.  

 

A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a rendőrség honlapján, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

 Az egyes országokra, így például a szomszédos Ukrajnára vonatkozó utazási információk, tanácsok a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak.

 

Ausztria a schengeni belső határokon átvezető utakon 2016. április 25-től folytat gyakoribb ellenőrzést. Ennek következtében több volt határátkelőhelyen, határon átvezető úton, elsősorban Hegyeshalom, Sopron, Kópháza, Fertőd térségében Ausztria felé eseti jelleggel torlódás alakulhat ki, ahol a várakozás akár a 30-60 percet is elérheti.

 

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma:

 

Zala megye

Zala megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

 

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

 

Baranya megye

Udvar közúti határátkelőhelyen hétköznapokon jelentősebb várakozás kialakulásával nem számolunk a személyforgalomban, azonban a hétvégi időszakban elsősorban a belépő irányban, akár 30-60 perc várakozás is kialakulhat. A teherforgalom Udvar közúti határátkelőhelyen mindkét irányban várhatóan a hétvége előtti napokon, illetve azt követő napokon lesz erős, ezért akár 30-180 perces várakozás is kialakulhat.

 

Drávaszabolcs közúti határátkelőhelyen a teherforgalomban mindkét irányban várható, hogy a hétvége előtti napokon, illetve azt követő napokon akár 30-120 perces várakozás is kialakulhat.

 

Bács-Kiskun megye

Tompa közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban kilépő irányban péntek késő estig és szombat délelőtt, illetve belépő irányban vasárnap az esti órákig 30-120 perces várakozással lehet számolni.

 

A teherforgalomban Tompa közúti határátkelőhelyen a várakozás elérheti, esetenként meghaladhatja a 60-180 percet.

 

Hercegszántó közúti határátkelőhelyen a hétvégén kilépő és belépő irányban esetenként akár 30-60 perces várakozás lehet a személyforgalomban. Bácsalmás és Bácsszentgyörgy közúti határátkelőhelyen a hétvégén a határátkelőhelyek nyitását követő, illetve zárását megelőző időszakban ki- és belépő irányban is elérheti a 30-60 percet a várakozás.

 

Csongrád megye

 

Röszke autópálya határátkelőhelyen csütörtöktől vasárnapig a kilépő és belépő irányban a buszok, valamint a személygépjárművek tekintetében 30-120 perces várakozás kialakulásával számolunk. Szintén várakozás alakulhat ki a jövő héten hétköznapokon a személyforgalomban mindkét irányban, amelynek mértéke 30-60 perc is lehet.

 

A tehergépjárművek esetében akár 60-240 perc várakozás is kialakulhat a ki- és belépő irányban a kamionstop időszakét kivéve.

 

Tiszasziget, Ásotthalom és Röszke közúti határátkelőhelyeken péntek–szombat–vasárnap 30 perc, a határátkelőhely zárását megelőzően akár 30-60 perc várakozással is lehet számolni a személyforgalomban. Jelentősebb forgalomnövekedéssel kell számolni péntek és vasárnap délután a munkából és az iskolákból hazatérő, illetve oda utazók miatt.

 

Csanádpalota–Nădlac autópálya határátkelőhelyen mindkét irányban a délutáni esti órákban
60-300 perces várakozásra lehet számítani a tehergépjárművek tekintetében. A személyforgalomban pénteken és szombaton mindkét irányban 30 perces, vasárnap belépő irányban 30-60 perces várakozással számolunk. Buszforgalom esetében a hétvégén a belépő és kilépő irányban is 30 perc várakozás alakulhat ki.

 

Nagylak közúti határátkelőhelyen a személygépjárművek esetén 30 perc várakozás is kialakulhat mindkét irányban, míg a tehergépjárművek esetén – elsősorban belépő irányban – 30-180 perces várakozás is előfordulhat.

 

Kiszombor közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban a hétvégén a délelőtti és a késő délutáni, esti időszakokban 30-60 perc várakozással lehet számolni mind a két irányban.

 

Békés megye

Gyula közúti határátkelőhelyen a tehergépjárművek esetén – elsősorban belépő irányban – 30-120 perces, vagy azt meghaladó várakozás is előfordulhat.

 

Hajdú-Bihar megye

Ártánd közúti határátkelőhelyen péntektől szombat estig, illetve vasárnap a késő esti óráktól hétfő délutánig, ki- és belépő irányban 60-240 perc várakozással lehet számolni a tehergépjárművek tekintetében.

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Vállaj közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban péntek déltől késő estig a kilépő irányban 30, míg vasárnap belépő irányban 30-60 perc várakozás is kialakulhat. A hétvégi időszakban reggeltől a kora délutáni időszakig a belépő irányban lehet 30-60 perc várakozással számolni. A szakaszosan megnövekvő utasforgalom (vendégmunkások) miatt a jövő héten belépő irányban bármely napszakban kialakulhat 30 perc várakozás.

 

Csengersima közúti határátkelőhelyen a kilépő irányban pénteken déltől estig alakulhat ki jelentősebb forgalom, amely során akár 30-60 perces várakozás is előfordulhat. A hétvégi időszakban belépő irányban szintén erőteljes forgalommal és 60 perc várakozással számolhatunk. A szakaszosan megnövekvő utasforgalom (vendégmunkások) miatt a jövő héten belépő irányban bármely napszakban kialakulhat 30 perc várakozás.  A teherforgalomban a kamionstop időszakát követően alakulhat ki 30-180 perc várakozás elsősorban belépő irányban.

 

Beregsurány közúti határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében – főleg belépő irányban – a hét minden napján már a hajnali óráktól számolhatnak az utasok 60-120 perc várakozással, ezért javasoljuk a korlátozott nyitvatartással (7-19 óra) üzemelő Barabás Közúti Határátkelőhely igénybevételét. Kilépő irányban az időszakosan megnövekvő forgalom miatt elsősorban a délutáni/esti időszakban 30-60 perc várakozás kialakulhat.

 

Záhony közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban belépő irányban a hét minden napján kialakulhat 30-60 perc várakozás. A jellemzően csütörtökön a délutáni óráktól hétfőig a megnövekvő forgalom miatt a várakozás időszakosan elérheti a 120 percet. A teherforgalom tekintetében a várakozás mindkét irányban elérheti a 60-180 percet.

 

Tiszabecs közúti határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében főként belépő irányban a hét minden napján a délelőtti óráktól alakulhat ki esetenként 30-60, de előfordulhat 120 perc várakozás is.

 

Barabás (zárás 19 óra), Lónya (zárás 18 óra) közúti határátkelőhelyen a nap bármely időszakában kialakulhat 15-60 perces várakozás, amelynek mértéke elsősorban a határátkelőhely zárását megelőző időszakban ki- és belépő irányban is meghaladhatja a 60 percet.

 

Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

A légiközlekedést, valamint a járatok indulását és érkezését befolyásoló tényezőkről nem rendelkezünk információval.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Baleset a 37-es számú főúton

Az újharangodi és a bekecsi elágazás között történt baleset miatt a rendőrök teljes szélességében lezárták az utat.

 

Határsértőket tartóztattak fel Szatymaznál

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.