Illegális migránsok és embercsempész Bács-Kiskun megyében

2021. 09. 24., p - 06:15
Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrök a feltartóztatott határsértőket visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz, az embercsempészt pedig őrizetbe veszik.

 

A Bács-Kiskun megyében szolgálatot teljesítő egyenruhások 2021. szeptember 24-én 0 óra 25 perc és 4 óra 25 perc között Nagybaracska területén 11, Mélykút térségében 10, továbbá Csátaljánál 15 illegális migránst tartóztattak fel. A magukat szír állampolgárnak valló határsértők jogellenesen jutottak be Magyarország területére, és sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A csoport tagjait rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

 

A járőrök 2 óra 35 perckor az M5-ös autópálya lajosmizsei szakaszán – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály pécsi irodájának jelzése alapján – intézkedés alá vontak egy külföldi járművet, amelyet egy bolgár állampolgár vezetett. Rajta kívül a járműben további 18 külföldi tartózkodott, akik szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták igazolni. A sofőr a gyanú szerint a határsértőket át akarta vinni az országon, ezért ellene a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés gyanúja miatt büntetőeljárást indított.

A 25 éves férfit a rendőrök előállították és őrizetbe veszik. Kihallgatását követően a nyomozók előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására.

A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.​


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam