Menekülő embercsempész rendőrkézen

2021. 06. 22., k - 09:36
Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrök Baja térségében fogták el azt a grúz férfit, aki öt illegális migránst szállított egy kisteherautó rakterében.

 

Mint arról összesítőnkben röviden beszámoltunk, egy férfival szemben embercsempészés bűntettének gyanúja miatt nyomozás indult.

Az 51-es számú főúton, Baja térségében 2021. június 22-én hajnalban – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztályának jelzése alapján – a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztályának járőre ellenőrizni akart egy szlovák kisteherautót, azonban a sofőrje megállás nélkül továbbhajtott. Az egyenruhások a bajai járőrökkel közösen még a főúton megállították a járművet, de a gépkocsivezető az ülésről kiugrott, és futva menekült. A rendőrök a férfit a közelben elfogták, majd előállították.

A kocsi rakterében öt – magát szír állampolgárnak valló – utas tartózkodott, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A jármű grúz sofőrje a gyanú szerint az illegális migránsoknak segítséget nyújtott abban, hogy a jogellenes határátlépést követően Magyarországon keresztül Nyugat-Európába jussanak. Az embercsempészés bűntettével gyanúsítható 36 éves férfit a főkapitányság nyomozói őrizetbe veszik, és előterjesztést tesznek letartóztatásának indítványozására

Az illegális migránsokat meghallgatásukat követően a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Mennyi az annyi?

A bonyhádi rendőrök befejezték annak az ügynek a vizsgálatát, melyet egy hidasi lakossal szemben folytattak közokirat hamisítás bűntett és csalás vétség elkövetése miatt.