Rendőrkézen az embercsempész és utasa

2020. 08. 05., sze - 22:29
Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság

Embercsempészés és közokirat-hamisítás miatt indult eljárás egy belga nő ellen, aki egy magát afgán állampolgárnak valló férfit próbált meg Magyarország területére beutaztatni Röszkénél.

A belga honosságú személyautóval érkező nő, utasával 2020. augusztus 5-én 21 óra 15 perckor jelentkezett belépésre a Röszke autópálya határátkelőhelyen. Az egyenruhások az igazoltatás során megállapították, hogy az utas által ellenőrzésre átadott belga személyazonosító igazolvány teljes utánzat. Meghallgatása során a férfi afgán állampolgárnak vallotta magát, azonban sem személyazonosságát, sem magyarországi tartózkodása jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudta igazolni, ezért a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően az illegális migránst visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A jármű vezetőjével szemben embercsempészés bűntett, valamint közokirat-hamisítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányságon. A sofőr elszámoltatása folyamatban van.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kilenc határsértő Mórahalomnál

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba kilenc migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.