Visszautasítjuk a Migration Aid alaptalan és becsmérlő vádaskodását

2020. 06. 11., cs - 16:41
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A kéziásóval készült alagutakat nem a földikutyák ássák a határkerítés alatt. Nem is a rendőrök.

A migrációt segítő civil szervezet szerint a múlt héten felfedezett járat alig nagyobb a környéken élő földikutyák alagútjainál, azon nem férne át egy felnőtt ember. Azt is vitatják, hogy ilyen üreget észrevétlenül ki lehet ásni a jól őrzött határszakaszon. A tények azonban makacs dolgok. Az alagút körülbelül 40 centiméteres átmérőjű kijáratát 2020. június 5-én 0 óra 10 perckor akkor vette észre a Magyar Honvédség járőre és a Szeged Határrendészeti Kirendeltség szolgálatirányítója, amikor az azt ásó ember feje kibukkant a föld alól – rácáfolva ezzel az összeesküvés-elméletek gyártóira. A járőrök a szerb oldalra visszamenekülő mintegy 6-8 főt nem követhették. A területen egyébként azért volt a szokásosnál is nagyobb határőrizeti jelenlét, mert a térségben erős migrációs mozgást észleltek a kamerák.

Éppen a Migration Aid ­– saját kifejezésükkel élve – „silányul propagandaeszközzé”, amikor közösségi odalán ugyanezzel vádolja az Alaptörvényben meghatározott feladatait végző magyar rendőrséget.

Határőrizeti feladataink ellátása nem „asszisztálás”; kollégáink kitartó munkával garantálják hazánk és az Európai Unió külső határainak védelmét.

Az alagutak kiásása kapcsán újra felvetett kérdésekre egyébként már tavaly választ adott a rendőrség, amint az itt, az egyik tavaly felfedezett járat mellett tartott helyszíni sajtótájékoztatón is elhangzott. Az illegális migránsok módszerei változatosak, próbálnak átmászni a kerítésen, átvágni azt, és előfordul, hogy kézi erővel kiásott, belső támasztószerkezet nélküli alagutakon keresztül próbálnak bejutni az országba. A járőrözés folyamatos, ennek köszönhetően az alagutakat többször már azelőtt felfedeztük, hogy azokat használatba vették volna. Ez azért is fontos, mert a járatok életveszélyesek a készítőikre, használóikra.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Frontális ütközés

Két autó karambolozott Sajópüspöki és Bánréve között. A balesettel érintett útszakaszt a rendőrség teljes terjedelmében lezárta.