Baleseti összesítő Nógrád megyéből

2020. 01. 26., v - 09:50
Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság

A Nógrád megyei rendőrök négy baleset helyszínén intézkedtek az elmúlt 24 órában.

Egy 32 éves férfi közlekedett személygépkocsival 2020. január 25-én 10 óra körül Diósjenő belterületén, amikor egy erősen jobbra ívelő kanyarban a járművével lehaladt az úttestről és egy drótkerítés betonoszlopát kidöntve az ott lévő ház kertjében állt meg. A baleset következtében a jármű utasa és a gépkocsivezető is megsérült, akivel szemben alkoholfogyasztás gyanúja merült fel.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján 22 óra 50 perckor szintén Diósjenő belterületén egy 19 éves férfi közlekedett az általa vezetett tehergépkocsival, amikor haladása során az aszfaltos útról egyenesen letért, majd egy földút végén fának ütközött. A balesetben a gépjármű utasa és vezetője sérült meg. A gépkocsi vezetőjével szemben alkalmazott alkoholszondás vizsgálat pozitív eredménnyel zárult.

Az elmúlt 24 órában további két anyagi kárral járó közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek a megye rendőrei.

A rendőrség a balesetek körülményeit vizsgálja.

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság nyomatékosan felhívja a gépjárművezetők figyelmét, hogy már kismértékű alkoholfogyasztást követően is az alábbi veszélyhelyzetek léphetnek fel a vezetés során:

  • Aki alkohol fogyasztását követően vezet, annak szűkül a látótere, így nehezebben veszi észre a fontos ingereket.
  • A mozgásai pontatlanabbá válnak. Vezetés közben nagy szükség van a mozgások pontos irányítására, a kéz- és lábmozgások összerendezésére. Alkohol hatása alatt a gépkocsik vezetői nem érzékelik időben a jármű kismértékű oldalirányú kitéréseit, a megfelelő kormánykorrekciót késve hajtják végre, ennek következtében a járművet nem tudják egyenesen tartani az úton.
  • Alkohol hatására a döntési idő meghosszabbodik, a hibás döntések száma növekszik. Csökken a felelősségérzet és az önkontroll.

A balesetek elkerülése miatt felhívjuk a gépjárművezetők figyelmét, hogy tartsák be a közlekedési szabályokat és alkohol fogyasztását követően ne üljenek a volán mögé!

"...hogy mindenki hazaérjen!"


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Pest MRFK – 2019

Az előző évben elvégzett, és az idei esztendőre kitűzött rendőri feladatokról tartott számvetést Pest megye rendőrfőkapitánya.