Hétvégi közlekedési prognózis

2017. 07. 21., p - 11:28
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A 2017. július 21. és 2017. július 23. közötti hétvégén jellemzően az alábbi, a közúti közlekedést befolyásoló körülményekkel találkozhatnak a közúti forgalomban résztvevők.

Péntek: A napsütés mellett gomolyfelhők lesznek az égen, melyekből főleg északnyugaton, északon alakul ki elszórt zápor, zivatar. Az északnyugati szél megélénkül, nyugaton meg is erősödik. 30-37 fokos tikkasztó meleg lesz.

Szombat: Napközben egyre több gomolyfelhő képződik, melyekből délután elszórtan ismét lehet zivatar, vagy zápor. 35 fok körüli forróság várható.

Vasárnap: Sok napsütésre számíthatunk, csak elvétve lehet nyári csapadék. Az északnyugati szél több helyen megerősödik. Alig lesz változás a hőmérsékletben, marad a 34-35 fok körüli rekkenő hőség. (www.koponyeg.hu)

 

A gyorsforgalmi utak hétvégi közlekedésbiztonsága érdekében a következő tájékoztatást adjuk:

M0

2017. április 24-től 2017. július 31-ig a jobb pályatesten a 0+500-0+1679 szelvényben az előzősáv zárására kerül sor csomópont bővítése miatt, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 60 km/h sebességkorlátozás mellett.

M1

Folyamatos munkavégzés: a 156+700-160+550 km szelvényben a jobb pályatesten ellenőrző állomás építése miatt sávelhúzás lesz jobbra és a H2 sáv zárására kerül sor (belső sávszélesség 3,00 m, külső sávszélesség 3,70 m) kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 80 km/h sebességkorlátozás mellett.

Folyamatos munkavégzés: a 160+600-158+300 km szelvényben a bal pályatesten ellenőrző állomás építése miatt sávelhúzás lesz balra és a leállósáv zárására kerül sor (belső sávszélesség 2,75 m, külső sávszélesség 3,75 m) kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 80 km/h sebességkorlátozás mellett.

 

A rendelkezésre álló információink szerint a többi gyorsforgalmi úton hétvégi munkálatokat nem terveztek. Kérjük, figyeljék a híradásokat és a közúti jelzéseket! Az esetleges balesetek helyszínén a helyszínelés és a mentési munkálatok idején forgalomkorlátozásra, terelésekre, útlezárásra is számítani kell! 

 

Tájékoztatás

A nehéz tehergépkocsik a tartós kánikula miatt, egészségvédelmi és közlekedésbiztonsági okokból 2017. július 22-én és 23-án korlátozás nélkül közlekedhetnek a magyarországi utakon.

A külföldről hazatérő nehéz tehergépjárművek az államhatártól a magyarországi telephelyig vagy az első lerakóhelyig „elgurulhatnak”, júliusban és augusztusban kamionstop ideje alatt is.

 

Figyelmeztetés a közlekedőknek

Az ország egész területére vonatkozóan 2017. július 20-án 00.00 órától július 23-án 24.00 óráig II. fokú hőségriasztás van érvényben, mely kihat a közlekedőkre is.

Felhívjuk a figyelmet, hogy aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne üljön volán mögé.  Ha feltétlenül szükséges útnak indulni, akkor vezessenek mindig kipihenten és gyakrabban álljanak meg pihenni, felfrissülni, ilyenkor végtagjaikat kicsit nyújtóztassák ki, mely bizonyítottan megkönnyíti a további járművezetést. Gyermekeinket, házi kedvenceinket ne hagyjuk a tűző napon álló, zárt járművekben.

Türelmesen és körültekintően, a megnövekedett forgalomra való tekintettel közlekedjenek!

A gyalogosok, kerékpárosok külön figyelmet érdemelnek, hiszen ők a közlekedés legvédtelenebb résztvevői.

Biztonságos és balesetmentes közlekedést!

 

2017. július 21. és 2017. július 27. között a határforgalom várhatóan az alábbiak szerint alakul.

 

A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a http.//www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo oldalon, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

A horvát és a görög tengerpartra utazók, illetve a hazautazó vendégmunkások egyidejű megjelenése Magyarország schengeni külső határain elsősorban a személyforgalomban idézhet elő várakozást a közúti határátkelőhelyeken, főként péntektől vasárnapig a kilépő irányban. Szombaton délutántól és vasárnap estig erős belépő forgalommal lehet számolni, főként szerb, ukrán és horvát viszonylatban.

Az egyes országokra, így például a szomszédos Ukrajnára vonatkozó utazási információk, tanácsok a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon.

Ausztria a schengeni belső határokon átvezető utakon 2016. április 25-től folytat gyakoribb ellenőrzést. Ennek következtében több volt határátkelőhelyen, határon átvezető úton, elsősorban Hegyeshalom, Sopron, Kópháza, Fertőd térségében Ausztria felé eseti jelleggel torlódás alakulhat ki, ahol a várakozás akár a 30-120 percet is meghaladhatja.

 

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma.

Zala megye

Hétköznapokon a személyforgalomban nem számolunk várakozások kialakulásával. Letenye Autópálya Határátkelőhelyen péntek késő délutántól kilépő irányban várható a forgalom élénkülése. Szombaton délelőtt kilépő, délután belépő, vasárnap belépő irányban alakulhat ki intenzívebb forgalom, amely 30-60 perces várakozást eredményezhet. A buszforgalomban szintén a hétvégén várható forgalomélénkülés, amely időszakonként maximum 30-60 perces várakozás kialakulásával járhat.

 

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

 

Baranya megye

Baranya megye közúti határátkelőhelyein (elsősorban Udvar Közúti Határátkelőhelyen) a hétvégén legfőképp kilépő irányban várakozás kialakulásával számolunk, tekintettel a Nyugat-Európából haza- és visszautazó nagyszámú vendégmunkásra.

 

Bács-Kiskun megye

A megye közúti határátkelőhelyein a következő egy hétben intenzív kilépő forgalommal számolunk, elsősorban péntek délutántól. A megnövekedett forgalom miatt esetenként várakozás alakulhat ki, amelynek mértéke a személyforgalomban elérheti Tompa közúti határátkelőhelyen a 30-120, Hercegszántó közúti határátkelőhelyen a 30-60 percet. Az 53-as főút 75000 és a 76000 méterszelvénye között félpályás útlezárás van 600-700 méter hosszan útépítés miatt, a forgalmat jelzőlámpa irányítja. Tompa közúti határátkelőhelyen, pénteken és szombaton reggel a kilépő teherforgalomban alakulhat ki várakozás. Szombaton és vasárnap számolni kell a belépő buszok számának emelkedésével, ami esetenként 30-90 perces várakozást eredményezhet.

 

Csongrád megye

 

Röszke autópálya határátkelőhelyen pénteken és szombaton a kilépő irányban a buszok és a személygépjárművek tekintetében 30-180 perces, míg tehergépjárművek esetében akár 180 perces várakozás kialakulásával számolunk. Vasárnap belépő irányban a buszoknál 180 perc, míg a személyforgalmi sávon 30-180 perc várakozás kialakulásával számolunk. A tehergépjárművek esetében akár 60-180 perc várakozás is kialakulhat kilépő irányban.

 

Röszke és Ásotthalom közúti határátkelőhelyen 30-60 perc várakozással lehet számolni a személyforgalomban a határátkelőhelyek nyitása után reggel a belépő irányban, illetve a zárást megelőzően este a kilépő irányban.

 

Tekintettel arra, hogy Németország több tartományában is tart már az iskolai szünet, kilépő oldalon a prognosztizált várakozást meghaladó várakozás is kialakulhat.

 

Csanádpalota-Nagylak (Nădlac) autópálya határátkelőhelyen a teherforgalomban kilépő irányban a pénteki és a szombati napon 60-180 perc várakozási idővel lehet számolni, míg belépő irányban pénteken és szombaton, illetve a kamionstopot követően a jövő héten hétfőig 180 percet meghaladó várakozás is kialakulhat. A személyforgalomban kilépő irányban a pénteki és a szombati, valamint a vasárnapi napon 30-90 perc várakozás alakulhat ki, illetve belépő irányban pénteken, szombaton, valamint csütörtökön 30-120 perc várakozás kialakulásával számolunk. A fentieken túl a szombati napon belépő irányban az autóbuszok tekintetében 30-60 perc várakozás is kialakulhat. A Nagylak Közúti Határátkelőhelyen a forgalom intenzitása megerősödhet az autópálya határátkelőhelyen kialakult várakozás miatt. Ebben az esetben, a személyforgalomban a fentebb jelzett napokon elsősorban belépő, esetenként kilépő irányban is előfordulhat 30-60 perc várakozás.

 

Kiszombor Közúti Határátkelőhelyen a hét utolsó munkanapján kilépő irányban az átutazó vendégmunkások, valamint szombaton és vasárnap a reggeli időszakban a fürdő látogatók megjelenése okozhat forgalomtorlódást, mind kilépő, mind belépő irányban maximum 60 perc várakozás kialakulásával számolunk. A tehergépjárművek esetében vasárnap és hétfőn belépő irányban, csütörtökön, pénteken és szombaton kilépő irányban kell nagyobb forgalomra számítani, viszont várakozás kialakulása nem valószínű. A buszok tekintetében a hétvégi időszakra tevődik a forgalom nagy része és 30-60 perc várakozás alakulhat ki eseti jelleggel.

 

Tiszasziget Közúti Határátkelőhelyen 30-60 perc várakozással lehet számolni a személyforgalomban a határátkelőhelyek nyitása után reggel a belépő irányban és a zárást megelőzően este a kilépő irányban.

 

A szomszédos határátkelőhelyeken esetlegesen kialakuló várakozás a forgalmat Kiszombor HRK határátkelőhelyeire tereli, így a várakozások párhuzamosan itt is nőhetnek.

 

Békés megye

Békés megye közúti határátkelőhelyein jelentősebb forgalomnövekedéssel, illetve várakozás kialakulásával nem számolunk, azonban hétvégén a reggeli időszakban belépő irányban, a kora esti órákban pedig kilépő irányban megemelkedhet a személyforgalom a Magyarországra érkező román állampolgárok utazása miatt.

 

Hajdú-Bihar megye

Ártánd közúti határátkelőhelyen július 22-én 12 órától 17 óráig a kilépő tehergépjárművek tekintetében 120 perc várakozás kialakulásával lehet számolni. A tehergépjárművek esetében július 23-án 22 órától július 24-én 12 óráig a belépő irányban 60 perc várakozás kialakulásával számolunk.

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Záhony közúti határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében a hétvégén kilépő irányban 60-180 perc, belépő irányban 30-120 perc várakozás kialakulásával lehet számolni. A teherforgalom tekintetében a várakozás kilépő irányban elérheti, illetve meghaladhatja a 60-180 percet.

 

Tiszabecs és Beregsurány közúti határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében a hétvégén kilépő irányban 60-120, belépő irányban 30 perc, esetenként 60 perc várakozás kialakulásával lehet számolni.

 

Barabás (zárás 19 óra), Lónya (zárás 16 óra) közúti határátkelőhelyen a nap bármely időszakában kialakulhat várakozás, melynek mértéke a zárást megelőző időszakban elsősorban kilépő irányban esetenként elérheti a 60-120 percet. A várakozások elkerülése érdekében javasoljuk, hogy kilépő forgalom esetén a zárást megelőző 30. perctől a Lónya közúti határátkelőhely helyett válasszák a Barabási közúti határátkelőhelyet. Javasoljuk továbbá, hogy a zárást megelőző 30. perctől a Barabás közúti határátkelőhely helyett válasszák a 24 órás nyitva tartású Beregsurányi közúti határátkelőhelyet.

 

Vállaj és Csengersima közúti határátkelőhelyen a hétvégi időszakban, valamint a reggeli-, délelőtti időszakban belépő irányban 15-30 perc, a kora délutáni, kora esti órákban pedig kilépő irányban 30-60 perc várakozás kialakulásával számolunk, a szakaszosan megnövekvő utasforgalom miatt. Csengersima közúti határátkelőhely forgalmát tovább növelheti a vasárnap és hétfőn kilépő vendégmunkások utazása, ami a nap bármely időpontjában, akár 60 perc várakozást is okozhat. 

 

Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

A légi közlekedést, valamint a járatok indulását és érkezését befolyásoló tényezőkről nem rendelkezünk információval.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam