Hogy az ünnepek valóban boldogan teljenek

2015. 12. 08., k - 12:59
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság megelőzési tanácsai a téli, ünnepi időszakra.

Favásárlás

A hideg idő, a téli fűtési szezon időszakában megélénkülhet a tüzelőanyag-lopásra, illetve a csalásra szakosodott elkövetők aktivitása. A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya hasznos tanácsokkal szolgálnak.

 

  • A házaló, tüzelő árusítókkal fokozott körültekintéssel kössenek üzletet!
  • Minden esetben ragaszkodjanak ahhoz, hogy az árus hitelt érdemlően igazolja önmagát és árujának eredetét. Ezen adatokat, a szállító jármű rendszámával együtt írják fel!
  • A megvásárolni szándékozott tüzelőanyag mennyiségét hiteles módon ellenőrizzék.
  • A lakásba semmilyen körülmények között ne engedjék be az idegeneket. Gyakran mellékhelyiség igénybevételével, egy pohár vízkéréssel próbálnak meg bejutni a lakásba, ahol jó érzékkel kifürkészik az otthon tartott pénz rejtekhelyét és lopják el azt. Más esetben a pénzváltás, visszaadás során károsítják meg a vevőt.
  • Idős, egyedül élő, rosszul látó embereket gyakrabban környékeznek meg a csalók, a tolvajok. Kérjék hozzátartozóik jelenlétét az üzlet megkötésénél!
  • Ugyancsak ez az időszak "hozza magával" a fenyőfalopásokat. Gyanús szállítmányokról értesítsék a rendőrséget!

Otthonaik védelme

Az ünnepi hosszú hétvégeken sokan utaznak el rokonokhoz, ismerősökhöz, vesznek igénybe szállodai szolgáltatásokat. Az ilyenkor rendszerint üresen, felügyelet nélkül hagyott lakások, házak a betörők számára ideális terepnek bizonyulnak évről évre.

A rendőrség javaslatai:

  • Kérjék meg rokonaikat, jó szomszédjaikat, hogy a postaládát naponta ürítsék ki, az ingatlan nyílászáróinak zártságát, sértetlenségét visszatérően ellenőrizzék.
  • Gyakorlati tapasztalat, hogy ahol szervezetten működik a Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM), vagy csak az utcabeliek jó szándékkal figyelnek szűkebb életterük eseményeire, ott nem terem babér a tolvajnak, betörőnek. Segítsenek odafigyeléssel, gyanús személyek, járművek észlelése esetén a rendőrség értesítésével egymásnak abban, hogy a Karácsonyi és Szilveszteri, Új évi ünnepek valóban ünnepként teljenek, s ne váljanak bűncselekmény sértettjeivé!

 

Odafigyelés

Az egyedül, magányosan év végi ünnepeket töltő, nem ritkán idős emberek között megeshet olyan, hogy "elindul rokont látogatni" és eltéved, rosszul lesz, az esetleg felfagyott, jeges járdán elcsúszik, megsérül, nem tud magának segítséget kérni. Más esetben a tüzelő hiány miatt kihűlt házban fáznak, esetleg hűlhetnek ki. Ismerőseikre, szomszédjaikra fordított kis figyelem, figyelmesség akár életet is menthet!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kamionban bújtak meg

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba hét migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Őrizetben a csányi támadók

Garázdaság és testi sértés bűncselekmény gyanúja miatt indított eljárást a Hatvani Rendőrkapitányság.

 

Határsértők egy észak-macedón kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.