Nem adta meg az elsőbbséget

2021. 09. 20., h - 07:59
Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság

Dunaszegen történt közlekedési balesetben egy kétkerekű sofőrje sérült meg.

Egy 48 éves dunaszentpáli férfi közlekedett kerékpárjával 2021. szeptember 19-én 19 óra 10 perckor Dunaszentpál felől Gyulamajor irányába. Haladása során Dunaszeg belterületén az Elsőbbségadás kötelező! jelzőtábla utasítása ellenére úgy hajtott be egy útkereszteződésbe, hogy nem biztosított elsőbbséget a neki jobbról érkező személygépkocsinak, és vele összeütközött. A balesetben a kerékpáros megsérült, őt a mentők kórházba vitték.

2

Az eset körülményeit a Győri Rendőrkapitányság vizsgálja.

4

4

A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbiakra hívja fel a kerékpárral közlekedők figyelmét: 

  • Kerékpárral alapvetően az úttesten kell közlekedni. Amennyiben az úttest mellett van kerékpárút vagy gyalogos- és kerékpárút, akkor azon kell a biciklivel haladni. Kivételes esetben van lehetőség arra, hogy a kerékpáros a járdán közlekedjen. Ilyen az, ha az úttest a kerékpározásra alkalmatlan, azaz az út minősége nem teszi lehetővé a biciklivel való közlekedést. Továbbá táblával jelzett főútvonalon 12 éven aluli gyermek nem kerékpározhat, neki a járdán kell közlekednie. A kerékpáros maximális sebessége járdán 10 km/h. A fenti eseteken kívül nincs lehetőség a kerékpárral a járdán való közlekedésre!
  • Kerékpárral az útpadkán, az úttesten csak egy sorban szabad haladni.
  • Kijelölt gyalogos-átkelőhelyen - a KRESZ utasításának megfelelően - a kerékpárról le kell szállni, és azt tolva szabad csak az úttesten áthaladni! A gyalogátkelőhelyen csak a gyalogosoknak van elsőbbsége, a kerékpárosoknak nincs!
  • Az utat keresztező kerékpárúton lehet a kerékpárt hajtva közlekedni, ezeken a helyeken a közút kezelője megfelelő táblázással szabályozza az elsőbbséget.

…hogy mindenki hazaérjen!

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárt akta: Ne cselekedj hirtelen haragból!

Lerúgta dühében volt élettársa visszapillantó tükrét, ezért rongálás vétség miatt folytattak ellene eljárás. A férfi a rendőröknek bevallotta, hogy nagyon megbánta tettét.

 

Kifosztás Alsózsolcán

A rendőrök egy órán belül elfogták azt a férfit, aki megütött egy fiatalembert, majd elvette a földre került sértett telefonját Alsózsolcán.