9/48

2019. 05. 27., h - 12:22
Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság

Az ittas vezetők harmadik „fekete hétvégéje” a Csongrád megyei utakon.

A rendőrök kilenc ittas sofőrrel szemben intézkedtek 48 óra alatt Csongrád megyében. Szegeden és Hódmezővásárhelyen három-három alkalommal, Csongrádon kétszer, míg Kisteleken egy esetben indult eljárás az ittas járművezetőkkel szemben az elmúlt hétvégén. A megye útjain összesen tizennégy baleset történt szombaton és vasárnap, ezek csaknem 60 százaléka anyagi káros volt.

Május első hétvégéjén tizenhárom, míg a múlt hét péntektől-vasárnapig terjedő időszakban összesen tizenkét ittas sofőrrel szemben intézkedtek a rendőrök Csongrádban.

Az ittas vezetők - a befolyásoltság szintjétől és egyéb tényezőktől függően - általában nem képesek a jármű biztonságos vezetésére. Ennek oka, hogy a szeszes ital (valamint a kábítószer) fogyasztásának számos olyan hatása van, amely korlátozza, vagy teljességgel lehetetlenné teszi a biztonságos közlekedést.

Szeszesital-fogyasztás hatására növekszik az észlelési idő, tompulnak a reflexek, lassabban mozognak a szemet mozgató izmok, és a mentalitásban is kedvezőtlen változások történnek. Mindezek mellett a jármű kezelésében, egyenesben tartásában, a veszélyek észlelésében, valamint elhárításának képességében is kedvezőtlen változások történnek, amelyek az alkoholos befolyásoltság növekedésével tovább fokozódnak. További jelentős kockázatot jelent az, hogy az ittas vezetők általában a megengedett sebességet is túllépik.

Az alkoholfogyasztás közlekedésbiztonságra gyakorolt hatásait figyelembe véve mondjunk „4 NEM-et az ittas járművezetésre”:

  •       NEM ülök alkoholfogyasztás után járműbe/járműre és nem vezetek ittasan!
  •       NEM ülök be olyan személy autójába, akiről tudom, hogy a járművezetés megkezdése előtt szeszes italt fogyasztott, illetve megpróbálom megakadályozni, hogy  a járművel elinduljon, és felhívom a figyelmét az ittas járművezetés baleseti kockázatára!
  •       NEM engedem át a jármű vezetését olyan személynek, akiről tudom, hogy szeszes italt fogyasztott!
  •       NEM kínálom szeszes itallal barátomat, ismerősömet, ha tudom, hogy még járművet fog vezetni!

"… hogy mindenki hazaérjen!"


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Csalás és lopás

Három férfival szemben fejezték be az eljárás vizsgálati szakaszát a szécsényi nyomozók.

 

Lezárt vizsgálat: alkalmi lopás a temetőben

A bajai rendőrök a kapott személyleírás alapján rövid időn belül beazonosították a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható férfit. Ügyében vádemelést javasolnak.