Hétvégi közlekedési prognózis

2013. 08. 24., szo - 13:19
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A 2013. augusztus 24-i hétvégén jellemzően az alábbi, a közúti közlekedést befolyásoló körülményekkel találkozhatnak a közúti forgalomban résztvevők.

Vasárnap délelőtt még kevés felhő lesz az égen, majd nyugat felől megnövekszik a felhőzet, és nyugaton egyre többfelé alakulhat ki zápor, zivatar. Néhol 30 fokos hőség lehet.

 

A gyorsforgalmi utak hétvégi közlekedésbiztonsága érdekében a következő tájékoztatást adjuk:

 

M0: 

 • az M1-től az M5 autópálya felé (jobb pályán) a 23+600 km szelvényig, az 51-es csomópontig a „régi” szakaszon már 3 sávban haladhat a forgalom;
 • az M5 felől az M1 irányába még folyamatosan és szakaszosan forgalomterelésre, valamint sebességkorlátozásra kell számítani. Az állandó változások (sávelhúzás, átterelés) miatt fokozottan figyeljék a közúti jelzéseket!

 

M1:

 • hétvégi munkálatokat nem terveztek.

 

M5:

 • a 48+800-50+500 km szelvények között mindkét oldalon hídfelújítás miatt az előző sávot lezárták, 60-as sebességkorlátozás van érvényben, a forgalom folyamatossága sávelhúzással biztosított. 

 

M3:

 • bal pályatest 166+817, valamint a 169+130 km szelvényben ED portál építés miatt az előzősáv lezárva (mobil terelés).

 

M30:

 • jobb pályatest 21+395, valamint a 22+175 km szelvényben ED portál építés miatt az előzősáv lezárva (mobil terelés).

 

 

M35:

 • a jobb pályatest 29+328-29+378, valamint a bal pályatest 30+328-29+828 km szelvénye között ED portál alaptest építés miatt a haladósáv lezárva (mobil terelés)

 

M43:

 • jobb pályatest 18+400-34+600 km szelvény között hídjavítás miatt a haladósáv lezárva (mobil terelés).

 

M6:

 • jobb és bal pályatest 22+150-76-200 km szelvénye között rutinkarbantartás miatt mozgó forgalomterelés.

M7:

 • bal pályatest 17+850-16+570 km szelvény között több sávot érintő sávlezárás aszfaltozás miatt.

 

M8:

 • a 5+750-10+300 km mozgó forgalom forgalomterelés lesz rutinkarbantartás miatt.

 

A felsoroltak tájékoztató jellegűek: Kérjük, figyeljék a híradásokat és a közúti jelzéseket!

 

Az esetleges balesetek helyszínén a helyszínelés és a mentési munkálatok idején forgalomkorlátozásra, terelésekre, útlezárásra is kell számítani!

 

Tájékoztató

 

A „Kamionstop” – a szombati munkanapra tekintettel –  2013. augusztus 24. (szombat) 22.00 órától augusztus 25. (vasárnap) 22.00 óráig tart.

 

Figyelmeztetés a közlekedőknek

 

A hétvégén napos, száraz idő várható ezért a kirándulóhelyeken és üdülőterületeken, a fürdőhelyek, rendezvények közelében megélénkül a forgalom, nagyobb figyelemmel és óvatosabban vezessenek! Vasárnap a délkeleti szél helyenként (keleten, északkeleten) megélénkül, amely befolyással lehet a gépkocsik menetstabilitására, ezért fokozottabb figyelmet igényel a járművezetők részéről.  A nagy meleg miatt a gépkocsiban utazók folyadékpótlásáról gondoskodjanak, a biztonságosabb közlekedés érdekében érdemes napszemüveget használni! Türelmesen és körültekintően vezessenek!

 

Biztonságos és balesetmentes közlekedést!

A határátkelők forgalma:

A vendégmunkások és a turisztikai céllal utazó külföldiek száma ezen a hétvégén illetve a jövő héten is magas lesz, továbbá a nyári szabadságról visszatérők száma is folyamatosan nő  a közúti határátkelőkön, ami belépő irányban vezethet várakozás kialakulásához főként vasárnap. A hétvégén elsősorban Letenyén, Röszkén, Tompán, Nagylakon és Záhonyban péntektől vasárnapig kell a várakozási idő növekedésével számolni.

 

Zala megye

Zala megye határátkelőhelyei közül Letenye autópálya határátkelőhely vonatkozásában számolhatunk forgalomnövekedéssel péntek délutántól szombat kora délutánig a kilépő, valamint szombat estétől vasárnap késő estig a belépő irányban. Az esetlegesen kialakuló várakozás a 30-60 percet előreláthatóan nem haladja meg.

 

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

 

Baranya megye

Baranya megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

 

Bács-Kiskun megye

 

Tompa közúti határátkelőhelyen a belépő irányban vasárnap reggeltől lehet várakozás kialakulásával számolni, amely elérheti a 30-60 percet. Teherforgalomban folyamatosan mindkét irányban 30-60 perc várakozással lehet számolni.

 

Csongrád megye

 

A személyforgalomban Röszke autópálya határátkelőhelyen a belépő irányban jelentősebb várakozás kialakulásával kell számolni szombaton a kora délutáni óráktól kezdődően vasárnap a késő esti órákig, mely elérheti a 60-120 percet. A busz forgalomban Röszke autópálya határátkelőhelyen a belépő irányban egész hétvégén 60-120 perc várakozással alakulhat ki.

 

A teherforgalomban 30-60 perc várakozással lehet számolni Röszke autópálya határátkelőhelyen és Nagylak közúti határátkelőhelyen a belépő irányban vasárnap 23 órától.

 

Ásotthalom közúti határátkelőhelyen a nyitvatartási időben 7 és 19 óra között szintén 30-60 perc várakozás alakulhat ki a személyforgalomban belépő irányban.

 

Békés megye

Békés megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

 

Hajdú-Bihar megye

 

Ártánd közúti határátkelőhelyen a kilépő teherforgalomban vasárnap este és hétfő hajnalban 60 perc várakozás kialakulásával kell számolni szintén belépő irányban. A be- és kilépő személyforgalomban az hétvégén 30-60 perc várakozás alakulhat ki.

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

 

Záhony közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban várakozással kell számolni, főként a vendégmunkások határátlépése miatt. A várakozási idő egész hétvégén hosszabb lehet, de elsősorban vasárnap déltől éjszakáig a 60-120 percet is elérhet a kilépő irányban a buszforgalom élénkülése miatt. Záhony közúti határátkelőhelyen folyamatosan várható forgalomtorlódás a teherforgalomban a hétvégén és  a jövő héten is, melynek mértéke akár 120-180 perc is lehet, esetenként azonban ezt is meghaladhatja az ukrán határ- és vámellenőrzés ütemétől függően.

Záhonyban a Tisza hídon garanciális javításokat végeznek, augusztus 28-án és 29-én emiatt félpályás terelés, lezárás várható.

Beregsurány közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban várakozással kell számolni kilépő irányban, főként vasárnap este az ukrán turisták hazautazása miatt, melynek mértéke akár 30-60 perc lehet. Barabás és Lónya közúti határátkelőhelyeken a nyitást követően a belépő és a zárást megelőzően a kilépő irányban alakulhat ki várakozás, melynek mértéke akár 30 perc lehet.

 

A személyforgalomban közlekedőknek főként napközben alternatív útvonalként továbbra is a 70-19 óra között nyitva tartó Barabás közúti határátkelőhelyet és a 8-16 óra között nyitva tartó Lónya közúti határátkelőhelyet ajánljuk.

 

Az ukrán határszakasz határforgalmának aktuális helyzetéről a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletén lehet érdeklődni a +36-42/524-600 telefonszámon.

 

Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér (RRI)

 

A légi közlekedést, valamint a járatok indulását és érkezését befolyásoló tényezőkről nem rendelkezünk információval.

 

Az érintett határátkelőhelyek felkészültek a várható forgalom lebonyolítására és a szükséges kapacitással fognak üzemelni. Amennyiben a forgalom nagysága indokolja, ideiglenes forgalmi rend kialakítására kerül sor a várakozások csökkentése érdekében.

 

Az utasok napra készen tájékozódhatnak a határátkelőhelyeken lévő aktuális várakozási időkről a http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo oldalon.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kamion alvázára kapaszkodott fel

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.

 

Határsértők Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.

 

Határsértő egy kamion alvázán

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.

 

Kamion alvázán bújt meg

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.

 

Határsértők Kiszombornál

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba két migráns Csongrád-Csanád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.