Két gyalogost is elgázoltak Hajdú-Bihar megyében

2017. 10. 11., sze - 13:51
Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság a láthatóság és a biztonságos közlekedés fontosságára hívja fel a figyelmet.

Az elmúlt 24 órában Hajdú-Bihar megye útjain két halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt. Az áldozatok mind két esetben gyalogosok voltak.

A 4-es számú főúton közlekedett egy nő 2017. október 10-én 21 óra 45 perc körül, amikor járművével eddig tisztázatlan körülmények között elütött egy gyalogosan közlekedő férfit. A gyalogos olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy kórházba szállítása közben életét vesztette. A Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság vizsgálja a baleset körülményeit.

Egy férfi közlekedett az általa vezetett Opel típusú gépjárművel 2017. október 10-én 23 óra körül Debrecenben, a Szoboszlói úton, amikor egy gyalogos hirtelen kilépett elé az úttestre. A járművezető próbálta elkerülni az ütközést és balra kormányozta az autót, azonban elütötte a gyalogost, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. A baleset körülményeit a Debreceni Rendőrkapitányság vizsgálja.

 

A közlekedési balesetek megelőzése érdekében a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság néhány fontos szabályra hívja fel a gyalogosok figyelmét, hogy kellő körültekintéssel kezdjék meg az áthaladást és ahol kötelező, ott viseljenek láthatósági ruházatot.

Kérjük a járművezetőket, hogy fokozott óvatossággal közelítsék meg a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeket, hogy ha kell, eleget tudjanak tenni elsőbbségadási kötelezettségeiknek. 

A gyalogosnak elsősorban a járdán, ahol pedig járda nincs, ott a leállósávon, az útpadkán, vagy ha van kerékpárút, akkor ott kell közlekednie. Ez nem azt jelenti, hogy ha az adott útszakaszon van járda és kerékpárút is, akkor a gyalogos választhat, hogy hol közlekedik. Kötelessége a járdán gyalogolnia. Azonban ha egyik sem található meg, és az útpadka közlekedésre alkalmatlan, akkor a gyalogos az úttesten is közlekedhet, de ezt a lehetőséget csak végső esetben lehet igénybe venni.

Amennyiben a gyalogosok az úttesten, vagy az úttest szélén közlekednek, akkor lakott területen belül lehetőleg a menetirány szerinti bal oldalon kell közlekedniük, lakott területen kívül mindig bal oldalon, a járműforgalommal szemben  gyalogoljanak.

Nagyon fontos szabály, hogy éjszaka, vagy korlátozott látási viszonyok között, lakott területen kívül az úttesten, útpadkán, leállósávon tartózkodó gyalogosnak fényvisszaverő mellényt (ruházatot) kell viselnie.

Ha a gyalogos az út egyik oldaláról a másikra kíván átmenni, úgy elsősorban a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen kell átmennie. Ha nincs a közelben átkelőhely, úgy lakott területen levő főútvonalon az útkereszteződésnél (a járda meghosszabbított vonalában), valamint a menetrend szerint közlekedő jármű megállóhelyén levő járdasziget és az ahhoz közelebb eső járda között, egyéb helyen bárhol, a legrövidebb áthaladást biztosító irányban mehet át.

A gyalogátkelőhely nem védett övezet! Igaz, hogy ott elsőbbsége van a gyalogosnak, ám ezzel élnie kell, s nem visszaélnie. Mit sem ér az elsőbbség, ha valaki hirtelen lép le a járdáról, és az arra közlekedő autó vezetője hiába fékez, már nincs ideje, hogy biztonságosan megadja az elsőbbséget.

A gyalogos olyan helyen, ahol a járművekkel szemben elsőbbsége nincs (pl. nincs gyalogos-átkelőhely), mielőtt az úttestre lép, köteles meggyőződni arról, hogy áthaladásával a járműforgalmat nem zavarja.

Nem léphet az úttestre, ha a jármű olyan közel van, hogy annak zavarása nélkül az úttesten átmenni nem tud.

Vannak olyan helyek is, ahol a gyalogosnak tilos átkelnie (pl.: híd, alagút, felüljáró úttestén áthaladni, stb.).

Balesetmentes közlekedést kívánunk! Ne feledjék, mindenkit haza várnak!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Baleset az 1-es számú főúton

Bicske térségében egy motorkerékpár, valamint egy gépkocsi ütközött össze, ezért teljes útlezárás van érvényben.