Szabálytalankodók kiszűrése Nyíregyháza lakó-pihenő övezeteiben

2019. 11. 04., h - 12:22
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság

Az elkövetkezendő időszakban visszatérő sebességellenőrzésekre számíthatnak a közlekedők!

Az elmúlt időszakban több lakossági panasz is érkezett, hogy Nyíregyháza lakó-pihenő övezeteiben indokolatlanul nagy a gépjárműforgalom. A szabályokkal ellentétben vannak járművezetők, akik kerülőútként használják ezeket a szakaszokat, miközben figyelmen kívül hagyják a maximális haladási sebességként előírt 20 km/h korlátozást.

A közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) előírja, hogy:

Lakó-pihenő övezetbe - a „Lakó-pihenő övezet” jelzőtáblától a „Lakó-pihenő övezet vége” jelzőtábláig terjedő területre - csak a következő járművek hajthatnak be:

a) kerékpár,

b) az ott lakókat vagy az oda látogatókat szállító személygépkocsi, a személygépkocsi kivételével a legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű gépkocsi, a betegszállító gépjármű, motorkerékpár, a motoros tricikli és ezekhez kapcsolt pótkocsi, segédmotoros kerékpár, állati erővel vont jármű és kézikocsi, a kommunális szemét szállítására szolgáló jármű, továbbá az oda áruszállítást végző legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű tehergépkocsi,

c) az ott lakók és oda költözők költöztetését végző tehergépkocsi,

d) az oda látogatókat szállító autóbusz,

e) az oda építő- és tüzelőanyagot szállító tehergépkocsi és hozzákapcsolt pótkocsi,

f) az út- és közmű építésére vagy fenntartására, köztisztasági, rendvédelmi, betegszállítási, közegészségügyi feladat, illetőleg postai gyűjtő- és kézbesítő szolgálat ellátására szolgáló jármű, ha ez feladata ellátása érdekében elkerülhetetlen,

g) a mozgáskorlátozott személy által vezetett vagy az őt szállító jármű és annak vezetője.

(2) A lakó-pihenő övezetben járművel legfeljebb 20 km/óra sebességgel szabad közlekedni.

Felhívjuk a járművezetők figyelmét, hogy az elkövetkezendő időszakban Nyíregyháza több lakó-pihenő övezetében visszatérő sebességellenőrzésekre számíthatnak! Az indokolatlanul ott közlekedők, és a sebességkorlátozást figyelmen kívül hagyók súlyos szankciókra számíthatnak!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Hat óra alatt nyolcvanöt szabálytalankodó

A Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság egyenruhásai ezúttal a passzív biztonsági eszközök használatára fókuszáltak a megyei összevont fokozott ellenőrzés alkalmával.

 

Kamionban bújt meg

Tompánál egy külföldi férfi próbált meg jogellenesen bejutni az országba.

 

Öt határsértő Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba öt migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.