A RAILPOL akció eredménye

2020. 09. 15., k - 17:00
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A vasúti biztonság érdekében végzett ellenőrzést a magyar rendőrség.

A 4. Rail Action Week elnevezésű, 2020. szeptember 7-én 7 órától  14-én 7 óráig megtartott nemzetközi vasúti ellenőrzés célja elsősorban:

  • a vasúti átjárón áthaladás szabályainak megsértésének (gyalogos, kerékpáros, gépkocsivezető, mozdonyvezető által),
  • a vasúti szabálysértés elkövetésének,
  • a vasúti jelzőberendezések, a vasúti közlekedés biztonsága szempontjából nélkülözhetetlen eszközök, valamint az utasok tájékoztatására szolgáló eszközök és a vagonok, illetve azok működéséhez szükséges eszközök és berendezések megrongálásnak,
  • a mozgó vonatokra történő fel- és leszállás, a vasúti közlekedés folytonosságát veszélyeztető jogellenes és tiltott cselekmények megelőzése, illetve
  • a vasúti átjárókban elhelyezett biztonsági berendezések és
  • a vasútvonal kritikus pontjainak (alagutak, hidak) ellenőrzése volt.

 

A rendőrség az együttműködő szervezetekkel lebonyolított akció ideje alatt 1512 vasúti átjárót, 2612 járművet ellenőrzött, 985 fő gyalogost és 424 fő kerékpárost igazoltatott.

Az akció ideje alatt a vasúti átjárókban elhelyezett 3490 darab biztonsági berendezést ellenőriztek. A rendőrök öt főt értek tetten, közülük kettőt vasúti jelzés, fél-, illetve fénysorompó megrongálása, míg hármat vasúti kocsik festékszóró spray-vel történő megrongálása miatt.

Egy hét alatt összesen 26 szabálysértési eljárás indult, 197 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki. Vasúti átjárón áthaladás szabályainak megsértése, illetve vasúti szabálysértés elkövetése miatt 219 fő figyelmeztetésben részesült.

Az akció ideje alatt a nevelési és oktatási intézményekben 84 alkalommal tartottak előadást a vasúti közlekedés biztonságára, illetve annak veszélyeire fókuszálva. Az előadásokon megelőzési kiadványokat mutattak be és adtak át. Egyéb, a vasúti közlekedés biztonságával foglalkozó megelőző tájékoztató jellegű tevékenység 63 esetben történt.

Az akcióban osztrák rendőrök és magyar katonák is részt vettek.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Élet a reptéren

Amikor utoljára, még tavaly ősszel a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren jártunk, szinte teljesen kihalt volt.

 

Csúcsban kerekeznek

A magyar tenger nyugati szegletében, Keszthelyen és Hévízen is felkészültek a rendőrök a nyári idegenforgalmi csúcsszezonra.

 

Ittas járművezetés, baleset, baleset

Mezőkövesd közelében vezetett ittasan egy férfi, aki az út melletti árokba hajtott, majd az ennek következtében kialakult forgalmi torlódás során egy másik figyelmetlen sofőr is balesetet okozott.