Vízirendőrök a halak védelmében

2021. 11. 21., v - 13:37
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkaptányság rendőrei a Hortobágyi Nemzeti Park természetvédelmi őreivel közösen vizsgálják a Közép-Tisza Patkós-holtágának halfaunáját. Az ott élő halak kedvelt célpontjai az orvhalászoknak, ezért a téli időszakban is visszatérően ellenőrzik majd a fokozott védelem alatt álló területet.

Amint arról korábban hírt adtunk a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársaival végzett összehangolt akció során a Pélyi Madárrezervátumban található Patkós-holtágon tetten értek négy férfit, akik tiltott módon horgásztak. Az orvhorgászok a kifogott példányokon kívül további számos halat sebesíthettek meg az úgynevezett gereblyézés módszerrel, mivel a hideg vízben a halak már a vermeléshez készülve összeállnak, az alkalmazott hármas horgok pedig egyszerre több halat is felsérthetnek, mielőtt valamelyikbe beleakadnak.

A Patkós-holtág a Közép-Tisza egyetlen természetes úton lefűződött hullámtéri holtága. A vízterület mind a mai napig rendkívül fontos élőhelye őshonos halfajainknak. Apadáskor a térségben lévő halak jelentős része a holtágba húzódik vissza, ahol a halivadékok nagy tömegben optimális körülmények között tudnak fejlődni, hogy a következő árvízzel a Tisza folyóba visszajutva, erősítsék annak természetes halállományát.

A vízirendőrök a bűnmegelőzési folyamatokba beépítve, valamint a hasonló bűncselekmények eredményes visszaszorítása és felderítése érdekében, a természetvédelmi őrökkel a terület halfaunáját speciális kutatási eszközök segítségével vizsgálja meg. A felmérés célja, hogy minél pontosabb képet lehessen kapni arról, hogy a Patkós-holtág mely halfajok számára jelent fontos élőhelyet, milyen arányban vannak jelen a halfajok, valamint az adott évi halszaporulatról, az állapotukról gyűjt adatokat.

A holtág halai kedvelt célpontjai a legkülönfélébb orvhalászati tevékenységeknek, ezért a halállomány felmérését követően a térséget a téli időszakban is visszatérően ellenőrzik majd a rendőrök és a természetvédelmi őrök is egyaránt.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Etil-heptedron és ADB-BUTINACA

A nagykátai nyomozók rajta ütöttek egy tápiósági páron, akik a gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedtek.

 

A bűn nem kifizetődő

A szentesi rendőrök elfogtak egy internetes csalásokra szakosodott csoport négy tagját, akik a világhálón eladásra szánt tűzifát hirdettek, amelyek leszállítását a vételár kifizetése után a vásárlók részére nem teljesítették.

 

Alkalom szüli a tolvajt

Több százezer forintot lopott el a pultból, a VI. kerületi rendőrök keresik a felvételen látható férfit.

 

Emlékeztették

Nem rémlett a kerékpárlopás annak a 25 éves férfinek, akit a rendőrök ébresztettek alkoholmámoros álmaiból. A biciklit visszaadták tulajdonosának.