A magyar rendőrök három kontingenssel segítik Európa határainak védelmét

2021. 10. 12., k - 15:16
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Újabb magyar rendőri egységek indulnak Szlovéniába, Észak-Macedóniába és Szerbiába.  

A magyar rendőrség elkötelezett abban, hogy az illegális migránsokat megakadályozza hazánk, illetve az Európai Unió területére történő bejutásban. Ennek érdekében a Magyarország területén végzett feladatai mellett felajánlotta a támogatását a nyugat-balkáni országok részére.

A Szerbiába induló 54., Észak-Macedóniába induló 66. és Szlovéniába induló 5. magyar rendőri kontingensek tagjait 2021. október 12-én, Budapesten, a Készenléti Rendőrség központi objektumában Dr. Balázs László r. ezredes, az ORFK Határrendészeti Főosztály vezetője búcsúztatta.

A magyar rendőrök fő feladatként járőrszolgálatot látnak el a jogellenes határátlépések megelőzése és felderítése érdekében, illetve közreműködnek az embercsempészek és az illegális migránsok előállításában. Kollégáink nemcsak a határ közvetlen közelében fognak szolgálatot teljesíteni, hanem a mélységi területeken található utakon is. A kontingensek terepjáró képességű szolgálati gépkocsikkal, kézi éjjellátó készülékekkel, kézi hőkamerákkal, valamint mobil hőkamerával támogatják az érintett határszakasz védelmét.

A 30 fős észak-macedón, 20 fős szerb és 3 fős szlovén kontingensben szolgálatot teljesítő magyar rendőrök saját szolgálati felszerelésükkel látják el feladataikat, intézkedési jogosultságukat a fogadó ország rendvédelmi szervének irányítása, felügyelete mellett gyakorolják.

Az Észak-Macedóniából, Szerbiából és Szlovéniából hazatérő kontingensek tagjaira a magyar állampolgárokkal azonos járványügyi szabályok vonatkoznak. Amennyiben a külszolgálatról visszatérő rendőr részére szükséges a SARS-CoV-2 teszt végrehajtása, annak költségeit a rendőrség állja.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam