Öntsünk tiszta vizet a pohárba!

2018. 12. 15., szo - 14:25
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság

Valótlanságot állít cikkeiben az Index.hu.

A hírportál a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságot támadó hangulatkeltő cikksorozatában a felhasználható túlórakeretnek csak egyetlen szegmensét ragadja ki, pedig többletszolgálatot számos jogcímen lehetséges elrendelni, végrehajtani és elszámolni. Nem igaz az Index 2018. december 14-i cikkében megjelent azon állítás sem, hogy az elrendelt túlóráknak csak egy töredékét fizethetik ki a szabolcsi rendőröknek.

A törvény egyértelműen rendelkezik: a rendőr maga döntheti el, hogy a túlszolgálat megváltását pénzben vagy szabadidőben kéri. Az elmúlt években a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságon az összes elvégzett túlórának több mint 85 %-át kifizették az állománynak, míg a rendőröknek kevesebb mint 15 %-a a túlszolgálat szabadidőben történő megváltását kérte. Ez utóbbi több okból is a dolgozó érdekében állhat; egy pihenőnapra eső szolgálatot követően két munkanapja felszabadul, amit pihenéssel, családjával, vagy ügyeinek intézésével tölthet anélkül, hogy éves szabadságát csökkentené.

A témában többek között az ORFK is tényfeltáró vizsgálatot folytatott 2018 novemberében, amely más vizsgálatokkal egyezően azt állapította meg, hogy a megyei rendőr-főkapitányságon felelős gazdálkodás folyik, jogellenes korlátozás nem történt. A túlszolgálat elrendelése ugyanakkor nem történhet öncélúan, pusztán jövedelemszerzés céljából – kizárólag szakmailag indokolt esetben, ha a feladatellátás más módon nem lehetséges.

A rendőri vezetők munkáját jogszabályok és belső normák foglalják keretbe. Utasításaik, parancsaik dokumentált, kontrollálható formában születnek, amit elöljáróik utólag is ellenőriznek. Egy parancsnok nem teheti meg, hogy döntéseit névtelen forrásokra és hiányos információkra alapozva, felelősségre vonás nélkül hozza meg. Az Index újságíróit munkájuk során – úgy látszik – nem kötik ilyen szabályok.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Útjukba álltak

Embercsempészés gyanúja miatt indul eljárás az ellen a 39 éves belga sofőr ellen, aki 21 embernek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.

 

Visszakapta ellopott akkumlátorát

A szemfüles szomszédasszony felírta annak a furgonnak a rendszámát, amivel a tolvajok közlekedtek Telkibányán. A nyomozók három férfit hallgattak ki gyanúsítottként a lopással összefüggésben.

 

Szekszárdi diadal

A Heves megyei csapat nyerte a X. Országos Szakmai Közlekedésrendészeti Versenyt.