Véradók világnapja

2019. 06. 14., p - 12:50
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Mert a véradás a nyári hónapokban különösen fontos.

A személysérüléses közúti közlekedési balesetek harmada a nyári időszakban történik, ám az abban érintettek ellátását megnehezíti, hogy a nyaralások idején nehezebb véradókat toborozni.

Június 14-én, a Véradók Világnapja alkalmából ennek apropóján tartott közös sajtótájékoztatót a Szent Margit Kórház részéről dr. Badacsonyi Szabolcs főigazgató és Éliás Ibolya ápolási igazgató, dr. Halmosi Zsolt r. vezérőrnagy, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes, az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság elnöke és dr. Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese. A beszédeket követően dr. Halmosi Zsolt r. vezérőrnagy és Gál Kristóf r. alezredes, az ORFK szóvivője is vért adott.

A nyári hónapokban bekövetkezett balesetek hátterében leggyakrabban a kánikula okozta fáradékonyság és a koncentráció hiánya állnak, amelyek a biztonságos vezetés képességét hátrányosan befolyásolják. Főszezonban a zsúfolt üdülőhelyeken is számos alkalommal következik be baleset: ezeken a helyeken főként a gyalogosok részéről tapasztalható a közlekedési szabályok rugalmas értelmezése. A közlekedés legkiszolgáltatottabb résztvevői azonban a gyermekek: a tanítás befejezését követően a felszabadultabbá, óvatlanabbá, figyelmetlenebbé válnak, közlekedésük kiszámíthatatlan, éppen ezért a közlekedés egyéb résztvevői részéről fokozott figyelem szükséges irányukba.

A nyár egyben a motorosok főszezonja is; nagy hőségben jellemző a védőruházat hiányossága, illetve problémát okozhat a jármű műszaki elhanyagoltsága.

Magyarországon a folyamatos, biztonságos betegellátáshoz naponta 1600-1800 véradóra és évente körülbelül 390.000 egység vérre van szükség.  A véradásokat szervező hálózat több száz fős, így az Országos Vérellátó Szolgálat napi szinten országosan 60-70 helyszínen biztosítja a véradók számára, hogy élhessenek a segítségnyújtás e formájával. A Szent Margit Kórház pedig minden évben két alkalommal szervez véradást: a nyári időszak elején és a karácsonyi ünnepeket megelőzően.

Ha megtehetik, segítsenek. Mert minden csepp életet ment. Minden vércsoport fontos valakinek.

Vigyázzanak magukra és egymásra … hogy mindenki hazaérjen!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Illegális migránsok Csongrád megyében

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba kilenc migráns Csongrád megyében. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Megölte gyermekét

Belehalt sérüléseibe egy 3 éves kisgyermek, akit édesanyja kunszentmártoni otthonukban bántalmazott.

 

Csoportos garázdaság Balatonalmádiban

Négy ópályi és egy balatonalmádi férfi ellen felfegyverkezve elkövetett garázdaság miatt indult büntetőeljárás, közülük négyen súlyos testi sértés miatt is felelnek.

 

Márkás termékeket sikkasztott

A budaörsi rendőrök gyanúsítottként hallgatták ki azt a 19 éves nőt, aki a gyanú szerint korábbi munkahelyén sikkasztott.

 

Szabálytalan kivitelezés miatt szakadt le a mennyezet

Fém helyett műanyag beütődübelt használtak az álmennyezet rögzítésénél egy Békés megyei óvodában. A mennyezet leszakadt, emiatt büntetőeljárás indult. A rendőrség az ügy vizsgálatát befejezte.