Véradók világnapja

2019. 06. 14., p - 12:50
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Mert a véradás a nyári hónapokban különösen fontos.

A személysérüléses közúti közlekedési balesetek harmada a nyári időszakban történik, ám az abban érintettek ellátását megnehezíti, hogy a nyaralások idején nehezebb véradókat toborozni.

Június 14-én, a Véradók Világnapja alkalmából ennek apropóján tartott közös sajtótájékoztatót a Szent Margit Kórház részéről dr. Badacsonyi Szabolcs főigazgató és Éliás Ibolya ápolási igazgató, dr. Halmosi Zsolt r. vezérőrnagy, rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes, az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság elnöke és dr. Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgató-helyettese. A beszédeket követően dr. Halmosi Zsolt r. vezérőrnagy és Gál Kristóf r. alezredes, az ORFK szóvivője is vért adott.

A nyári hónapokban bekövetkezett balesetek hátterében leggyakrabban a kánikula okozta fáradékonyság és a koncentráció hiánya állnak, amelyek a biztonságos vezetés képességét hátrányosan befolyásolják. Főszezonban a zsúfolt üdülőhelyeken is számos alkalommal következik be baleset: ezeken a helyeken főként a gyalogosok részéről tapasztalható a közlekedési szabályok rugalmas értelmezése. A közlekedés legkiszolgáltatottabb résztvevői azonban a gyermekek: a tanítás befejezését követően a felszabadultabbá, óvatlanabbá, figyelmetlenebbé válnak, közlekedésük kiszámíthatatlan, éppen ezért a közlekedés egyéb résztvevői részéről fokozott figyelem szükséges irányukba.

A nyár egyben a motorosok főszezonja is; nagy hőségben jellemző a védőruházat hiányossága, illetve problémát okozhat a jármű műszaki elhanyagoltsága.

Magyarországon a folyamatos, biztonságos betegellátáshoz naponta 1600-1800 véradóra és évente körülbelül 390.000 egység vérre van szükség.  A véradásokat szervező hálózat több száz fős, így az Országos Vérellátó Szolgálat napi szinten országosan 60-70 helyszínen biztosítja a véradók számára, hogy élhessenek a segítségnyújtás e formájával. A Szent Margit Kórház pedig minden évben két alkalommal szervez véradást: a nyári időszak elején és a karácsonyi ünnepeket megelőzően.

Ha megtehetik, segítsenek. Mert minden csepp életet ment. Minden vércsoport fontos valakinek.

Vigyázzanak magukra és egymásra … hogy mindenki hazaérjen!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Hétvégi forgalom a Csongrád megyei átkelőkön

Több mint 302 ezer utazó használta a hétvégén a Csongrád megyei határátkelőhelyeket, akik csaknem 95 ezer járművel lépték át az országhatárt. A várakozási idő Röszkén elérte a három órát, máshol jellemzően egy órás sor volt.

 

Buszsofőrt ütött meg

Az erzsébetvárosi járőrök hét perc alatt, a helyszínen elfogták azt az ukrán férfit, aki bántalmazott egy buszvezetőt, mert nem engedte felszállni a járatra.

 

Az ülések alá bújt

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték.

 

Három körözött autó a hétvégén

A hétvégén a rendőrök több mint 20 millió forint értékben foglaltak le körözött gépjárműveket a Csongrád megyei határátkelőhelyeken.

 

Vasvillával ütött

A salgótarjáni rendőrök rövid időn belül gyanúsítottként kihallgattak egy 46 éves nőt, aki otthonában támadt haragosára. 

 

Szabálytalanul vontatott

Egy férfi balesetveszélyesen rögzített, túlsúlyos rakománnyal közlekedett az M1-es autópályán.