Visegrádi híresztelés – szűkszavú a Bors

2017. 09. 26., k - 07:29
Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Nem történt gyermekrablási kísérlet Visegrádon, a cikkben leírtaknak megfelelő esetről nincs tudomása a rendőrségnek.

Terjedelmes cikket közölt online felületén és 2017. szeptember 26-án reggel megjelent lapszámában a Bors című napilap „Rémálom Visegrádon: a nyílt utcán akarták elrabolni a gyerekeket” címmel. Az újságíró igen részletesen ír az eredetileg a közösségi médiában szárnyrakapott híresztelésről, azonban a megkeresése nyomán adott rendőrségi választ csak szűkszavúan idézi.

Az írás ebben a formájában egyértelműen hangulatkeltő, alkalmas arra, hogy az olvasók körében egy meg nem történt eseménnyel kapcsolatban pánikot keltsen.

A Bors cikke nyomán a sajtóban terjedő hírekre reagálva, továbbá a hiteles tájékoztatást és a teljesség igényét megcélozva az alábbiakban közzétesszük az esettel kapcsolatban érkezett megkeresést és az arra adott válaszunkat.

 

A kérdés:

„Tisztelt Hölgyem/Uram!

 Lovas Bálint vagyok, a Bors napilap újságírója. Szeptember 22-én este fél 8 körül Vesegrádon a futball edzés után gyalog indult el néhány 12 év körüli gyermek a buszmegállóhoz. Ekkor hirtelen egy fehér Audi és egy fekete furgon megállt mellettük és a benne utazók megragadták a gyerekeket, de szerencséresikerült elmenekülniük. Információim szerint megtörtént a bejelentés és a gyerekeket meg is hallgatták a hétvégén a visegrádi rendőrök. Az lenne a kérdésem, hogy milyen ügyben indult eljárás az esettel kapcsolatban? Van gyanúsított, tartóztattak le valakit?

 Válaszukat előre is köszönöm, Lovas Bálint”

És a válasz:

„Tisztelt Lovas Bálint!

Az ön által leírtaknak megfelelő esetről nincs tudomása a rendőrségnek.

Feljelentés, bejelentés az üggyel összefüggésben válaszadásunkig nem érkezett. 

A Szentendrei Rendőrkapitányság munkatársai a közösségi médiából szereztek tudomást az ön által is megfogalmazott híresztelésről. Azzal kapcsolatban adatgyűjtést végeztek, az érintett személyeket meghallgatták. Válaszadásunkig az ügyben nem merült fel olyan körülmény, amely bűncselekmény elkövetésének gyanúját támasztaná alá, ettől függetlenül az eset összes körülményét megvizsgáljuk.

A Szentendrei Rendőrkapitányság a szükséges erőkkel és eszközökkel biztosítja a közrendet illetékességi területén. Az ön által is írt híresztelésben foglaltakra kiemelt figyelmet fordítanak kollégáink, kérésünk, hogy ha bármilyen gyanús körülményt tapasztalnak, azt soron kívül jelezzék a 112-es segélyhívószámon vagy bármelyik rendőrnél, rendőri szervnél személyesen.

Budapest, 2017. szeptember 25.

 Tisztelettel: Pest Megyei Rendőr-főkapitányság”

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Buszbaleset az M1-es autópályán

A bal pályatesten a belső és külső sávot a helyszíni szemle idejére lezárták, a leálló sávban rendőri irányítás mellett halad a forgalom.