Fürdőzés veszélyei a Tiszánál

2020. 08. 13., cs - 14:24
Heves Megyei Rendőr-főkapitányság

A nyári idény elmaradhatatlan velejárója a szabad strandok látogatása, azonban ez a felüdülési lehetőség számos veszélyt rejthet magában.

A szabad vizeken, folyókon, holtágakon, egyéb vízfelületeken általában megengedett a fürdőzés. Ennek ellenére előfordulhat, hogy a kiválasztott helyen a fürdést táblával jelölve egyértelműen megtiltották.  A további főbb szabályok között kell kiemelni a hidak, kikötők, révátkelők és egyéb vízi műtárgyak (duzzasztómű, zsilip, stb.,) 300 méteres körzetében a fürdőzés tilalmát.

Kellő óvatosság szükséges az ismeretlen vizeken, hiszen a víz alatti, nem látható tárgyak, faágak és egyéb akadályok könnyen sérülést, a folyókon, különösen a Dunán vagy a Tiszán gyakori örvények meglepetést okozhatnak, ami igen súlyos következményekkel jár, gyakran vízbefulladáshoz is vezethet.

Mindezek figyelembevételével ajánlatos a megfelelő biztonsági feltételekkel ellátott kijelölt fürdőhelyek, ismert szabad strandok igénybevétele. Mivel a szabadvizek hőfoka általában elmarad a strandfürdők hőmérsékletétől, ne feledjék a fő szabályt, hogy a hőségtől felhevült testtel való vízbe ugrás még a jól úszóknál is könnyen izomgörcshöz, sőt vízbefulladáshoz is vezethet.

A nyári meleget sokan a vízpartok mentén próbálják átvészelni. Sajnos a felelőtlen fürdőzés évről-évre szedi áldozatait.

Hasznos tanácsok:

  • Fürödni csak az arra kijelölt helyeken, strandokon szabad!
  • Felhevült testtel, teli gyomorral, ittasan ne menjen a vízbe!
  • Tartózkodjon a hirtelen változó vízmélységű bányatavakban való fürdőzéstől!
  • Ne ugráljon ismeretlen mederviszonyokkal rendelkező vízbe!
  • Ha nem tud úszni, ne menjen mély vízbe még csónakkal, vagy egyéb más eszközzel sem!
  • Mindig vegye figyelembe a viharjelző szolgálat által adott jelzéseket!
  • Gyermeket felügyelet nélkül a vízparton hagyni tilos és veszélyes!
foto

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Alig egy másodpercen múlott

Ismét egy simontornyai vasúti átjáróban levő térfigyelő kamera rögzítette azt a jogsértést, mely kis híján tragédiával végződött.

 

26 telefont lopott másfél hét alatt – elfogták a rendőrök

Az V. kerületi rendőrök a feltételezett elkövető bőröndjében nagy mennyiségű pénzt, okmányokat, és mobiltelefonokat találtak; azokat a gyanú szerint korábban a marokkói származású férfi lopta el belvárosi szórakozóhelyek vendégeitől.

 

Kamionban bújt meg

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.