Rendőrségi konferencia cigányzenével

2013. 09. 26., cs - 13:50
Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság

Cigányzenekar fellépésével kezdődött a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság által szervezett Példa-Érték című konferencia, amelynek szlogenje: „Békésen élni egymás mellett”.

A cigányság és a rendőrség kapcsolata, a cigány-nem cigány együttélés volt a témája a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztálya által rendezett konferenciának, amelyet a felsőtengelici Hotel Orchideában rendeztek a héten, Tolna, Somogy, Baranya és Bács megyei rendőri vezetők, illetve cigány önkormányzati vezetők részvételével.

Az esemény a Bogyiszlói Zenekar cigánymuzsikájával kezdődött, az együttesben Orsós Zoltán r. őrnagy, a TMRFK bűnmegelőzési alosztályának munkatársa a brácsás.

A jól szervezett, színvonalas konferencia résztvevőit dr. Kovács Zoltán, megyei rendőr-főkapitány helyettes, Berényi László, az Országos Cigány Önkormányzat elnökhelyettese, országgyűlési képviselő, valamint Sárközi János József, a Tolna Megyei Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte. Utóbbi kijelentette, hogy Tolna megyében példaértékű, hasznos az együttműködés a rendőrség és a roma szervezetek között.

 

Az előadások sorát dr. Németh Zsolt, ny. r. ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főiskolai tanárának referátuma nyitotta a rendőrség és a cigányság kapcsolatában rejlő esélyekről, lehetőségekről és veszélyekről. A szakember többek között megállapította: amikor az egyén és az intézmények között nincs kapcsolat, az jelenti a bűnözés gyökerét. A társadalmi problémák rendészeti síkra történő terelését pótcselekvésnek nevezte. Megítélése szerint az előítéletek visszaszorításával, a cigánysággal való megfelelő bánásmóddal gyorsan lehetne javítani a helyzeten.

 

L. Ritók Nóra, a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány elnöke a szegregátumban, mélyszegénységben élő cigány családok - az alapítvány által a gyakorlatban megvalósított - esélyteremtő modelljéről beszélt. Ennek három fő területe a képzőművészeti nevelésből kiinduló oktatás, a családgondozás-közösségfejlesztés, illetve a civil szféra erősítése. Többek között olyan segítő megoldásokat alkalmaznak, mint a fogamzásgátlásra, a tudatosabb családtervezésre vonatkozó felkészítés, az épület felújítások, a rezsihátralék csökkentés, a szemüvegprogram, a kertművelés, az ösztöndíj program, vagy a főzőtanfolyam.

 

Makula György r. őrnagy, az ORFK Kommunikációs Szolgálat főosztályvezető-helyettese a 2006-ban megalakított Európai Roma Rendvédelmi Bajtársi Közhasznú Egyesület tevékenységét vázolta. Megállapította, hogy a magyar rendőrség élen jár a roma integráció tekintetében, ugyanakkor ez lassú folyamat, még nem történt áttörés. A rendőrség tagjai közül sokan nem vállalják cigány származásukat. Megítélése szerint nagyon fontos lenne, hogy a romák közül minél többen dolgozzanak a rendvédelmi szerveknél, mivel ennek pozitív üzenete van, az előítéletesség mérséklése terén is.

 

Lankó József plébános a homogén cigány lakosságú falu, Alsószentmárton papja, 1980. óta. Mint mondta, a cigányok számára a család jelenti a gyökeret, ami sűrű emberi kapcsolati hálót biztosít. Úgy vélte, ez igen nagy érték, amit érdemes a cigányoktól átvenni. Hangsúlyozta, hogy a bibliai Káin és Ábel története rólunk szól: ha bántjuk egymást, akkor a testvérünket bántjuk, akit viszont munkanélküliséggel, bűnbakká nyilvánítással is úgymond agyon lehet ütni.

 

Sárközi Károly, az Országos Cigány Önkormányzat képviselője, a Tolna megyei roma önkormányzat tagja előadásában nagy veszélynek nevezte, ha egy népcsoportot egységesen bűnözőnek, fekete báránynak kiáltanak ki. Úgy ítélte meg, hogy Tolna megyében a rendőrség és a roma vezetők együttműködése abszolút pozitív, és reményét fejezte ki, hogy ezt a kapcsolatot tovább ápolják.

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Éppen időben

A Mezőcsáti Rendőrőrs járőrei sikeresen újraélesztettek egy 64 éves nőt.

 

Összehangolt ellenőrzés

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság az autópályán szabálytalanságot elkövető gépjárművezetőket szűrte ki egy összehangolt ellenőrzés során.

 

Halálos baleset Somogyban

Közúti közlekedési baleset során vesztette életét egy 24 éves férfi Balatonboglár és Fonyódliget között.

 

Iráni nőt tartóztattak fel Röszkén

Egy menetrend szerinti szerb busz görög utasaként jelentkezett belépésre egy illegális migráns Röszkén. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték.