Közlemény 15 óra 15 perc

2015. 09. 17., cs - 15:17
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A rendőrség nem vett őrizetbe és nem vert meg újságírókat.

A rendőrség cáfolja azokat a médiatartalom-szolgáltatók által megjelentetett állításokat, amelyek szerint a nyomozó hatóság újságírókat vett őrizetbe a 2015. szeptember 16-án a Röszke II közúti határátkelőhelyen történt rendőri intézkedéseket követően. 

A rendőrség egy ausztrál, egy szlovák és egy lengyel állampolgárral szemben folytat büntetőeljárást határzár tiltott átlépése bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt. A nyomozók a három személyt gyanúsítottként hallgatták ki, valamennyien szabadlábon védekeznek. 

A rendőrség következetesen járt el. 
Hivatalos közleményeiben több alkalommal felhívta az állampolgárok, így médiatartalom-szolgáltatók figyelmét, hogy ne akadályozzák a rendőri intézkedéseket és tegyenek eleget a rendőri felszólításoknak. A Röszke II. közúti határátkelőhelyen 2015. szeptember 16-án történt események során a rendőrség több alkalommal, több nyelven intézett felhívást az ott tartózkodók felé.

A rendőrség határozottan visszautasítja azokat a tényként közölt kijelentéseket, amelyek szerint a rendőrök újságírókat „vertek meg”. Az igazság ezzel szemben az, hogy a rendőrség nem „vert meg” senkit, a rendőrség a hatályos jogszabályok alapján szükséges és arányos mértékben kényszerítőeszközöket alkalmazott egy olyan agresszív csoport tagjaival szemben, akik az élet kioltására és súlyos sérülések okozására alkalmas eszközökkel folyamatosan támadták az államhatárt, az Európai Unió külső határát, és az azt védő rendőröket. 
A médiatartalom-szolgáltatók munkatársai saját felelősségükre maradtak olyan területen, ahol a rendőrség - az erre történő felszólítást követően - kényszerítő eszközöket alkalmazott. 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Pénztárcát lopott

Bíróság elé állítást javasolnak a budakeszi rendőrök egy helyi férfi ellen lopás miatt.

 

Rablás után átöltözött

Az Ózdi Rendőrkapitányság három órán belül elfogta, majd kihallgatásuk után őrizetbe vette a rablókat.