Roma lányokat várnak a rendőrség soraiba

2016. 10. 11., k - 15:30
Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

Veszprém megyébe érkezett a roma lányokat célzó rendvédelmi kampány.

Kifejezetten roma lányokat célzó rendvédelmi kampányt indít az Európai Roma Rendvédelmi Intézet és az Országos Rendőr-főkapitányság. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság állományából Kalányos Kitti rendőr törzsőrmester a kampány egyik arca.

A kampány feladata, hogy a rendvédelmi hivatásokat népszerűsítse a roma fiatalok, különösen a roma lányok körében, illetve a roma származású rendvédelmi szakemberek „láthatóbbá” váljanak a társadalomban, hiszen a rendőrség esélyegyenlőségi programjainak köszönhetően évről-évre egyre több roma fiatal – közöttük sok lány – választja a rendvédelmi hivatásokat és munkájukkal ők is aktívan hozzájárulnak a közbiztonság és a közrend fenntartásához.

A roma rendvédelmi tisztek tapasztalatai azt mutatják, hogy a cigányságot sújtó társadalmi előítéletek csökkentése céljából alapvető fontosságú a cigány származású fiatalok számának növelése a rendvédelmi szervek állományában. Ugyanakkor a romák rendvédelmi integrációja közvetve az oktatás, foglalkoztatás, lakhatás, szegénység témaköreit is érintik. Külföldi és hazai példák is jól szemléltetik, hogy a rendvédelmi hivatások kiváló kitörési, megélhetési és karrierlehetőséget biztosítanak azoknak a fiataloknak, akik családjuk szűkös anyagi helyzete miatt egyébként nem tudnák folytatni tanulmányaikat.

A kezdeményezés szeretné megváltoztatni azt az általánosító vélekedést, amely a romák vonatkozásában automatikusan kizárja a rendvédelmi hivatások gyakorlását és minél szélesebb körben kommunikálni, hogy számos cigány származású ember vesz részt a rendvédelemben.

A kampány keretében cigány származású kolléganők, valamint a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság és a Pápai Rendőrkapitányság munkatársai tartottak toborzó rendezvényt roma fiataloknak Lovászpatonán 2016. október 10-én. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság képviseletében Borbély Zoltán rendőr alezredes, a rendészeti rendőrfőkapitány-helyettes ügyrendben meghatározott helyettese vett részt az eseményen.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Előzetesben a gázoló

Elrendelte a bíróság az előzetes letartóztatását annak a férfinak, aki Dunakeszin, egy kijelölt gyalogos-átkelőhelyen gázolt el egy nőt.

 

Kamionban bújtak meg

Tompánál, tehergépjárművekben megbújva próbált meg Magyarország területére bejutni összesen öt illegális migráns.

 

Rendőrnap Békéscsaba főterén

Bemutatókkal, játékos vetélkedőkkel és hasznos információkkal, tanácsokkal várták az érdeklődőket a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei.