Amikor az álom valósággá válik

2016. 04. 28., cs - 14:01
Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság

Rabosítás, nyomrögzítés, helyszínelés, a nyomozás alapvető információinak beszerzése ez a bűnügyi technikusok mindennapja. Számukra ez a munka, ami egy szegedi látássérült fiú álma volt.

A Neked munka, nekem Álom! elnevezésű kezdeményezésben 2016. április 27-én részt vett a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság is, ezzel betekintést engedve egy 18 éves, fogyatékkal élő fiúnak a rendőrség egyik izgalmas szakterületébe.

A kezdeményezés nemzetközi gyökerekkel rendelkezik, hiszen Írországban már évek óta sikeresen működik a „Job Shadow Day”, amikor a dolgozni vágyó fogyatékos emberek kipróbálhatják magukat „álommunkájukban”.

A Neked munka, nekem Álom! Nap 2015 áprilisában először Budapesten valósult meg a Salva Vita Alapítvány szervezésében. Idén civil szervezet csatlakozott a kezdeményezéshez, ezzel országos méretűvé szélesítve azt.

Szegeden a Kreatív Formák Alapítvány önkéntesen vállalta a szervezést. Bár ennek a nyílt napnak nem volt célja, hogy konkrét állásajánlatok szülessenek, mégis újabb mérföldkövet jelenthet a fogyatékos emberek megismerésében, elfogadásában, elősegítheti, hogy közülük egyre többen tudjanak a nyílt munkaerőpiacon elhelyezkedni. A nyílt nap keretein belül a munkáltatók igazi tapasztalatot szerezhettek arról, hogy milyen fogyatékos emberrel találkozni, együttműködni, kommunikálni. A megváltozott munkaképességű emberek, pedig egy napra bekapcsolódhattak abba a munkába, amire nagyon kíváncsiak voltak.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon nem újszerű a megváltozott munkaképességű emberek fogadása. A rendőrség keretein belül elsőként itt indult el a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása. Tavaly tavasszal a főkapitányság vezetője dr. Lukács János r. dandártábornok Fogyatékosságbarát munkahely díjat vehetett át az Emberi Erőforrások Minisztériumában. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon 2014. február 17-én az Új Széchenyi Terv keretében Európai Uniós források felhasználásával kezdődött meg a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása.

Szerdán a 18 éves, látássérült Király Tibor álma válhatott valóra. A nagyszüleivel élő fiatal, gyermekkora óta álmodik arról, hogy rendőr lehessen, de eddig látássérülése miatt nem volt lehetősége vágya közelébe jutni. Szerdán, a program sajtótájékoztatóján Varga Mihály alezredes a humánigazgatási szolgálat vezetője üdvözölte elsőként az izgatott fiút és kísérőjét.

Azt követően a főkapitányság Bűnügyi- Technikai Osztályának munkatársai vették szárnyaik alá Tibort. Először rabosították, persze minden következmény nélkül, majd megismerkedhetett a helyszíneléskor használatos busz felszereléseivel. Megszámolni is nehéz azokat az eszközöket, melyeket a szakemberek egy-egy helyszínen elővarázsolnak a jármű rejtekéből. A vendég is hosszasan elidőzött a titkok közt. Délután a „CSI-laborból” a „K9-hez” vezetett az út. Természetesen Tibor nagy örömére, rendőrautóval. A főkapitányság kutyás objektumában a vendég gyakorlóruhát öltött, majd megismerkedett Nandoval és Marcival. Míg előbbi kiszagolta Tibort, utóbbival kemény edzést tartottak. A feladat szerint a fiú támadó volt, majd Marci elfogta.

Az embert próbáló nap után Tibor elégedetten tért haza az élményekkel és némi ajándékkal, amit Varga Mihály alezredestől vehetett át. Elmondása szerint a nap felülmúlta minden előzetes elképzelését. 

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon a munka tovább folytatódik. A 2015-ben elnyert Fogyatékosságbarát munkahely díj ugyanis kötelez. A pályázók azt vállalták, hogy a következő két évben olyan fejlesztéseket valósítanak meg, amelyek javítják a fogyatékos emberek foglalkoztatását, azok munkahelyének megtartását, vagy hozzájárulnak dolgozóik fogyatékos munkatársakkal, ügyfelekkel kapcsolatos érzékenyítéséhez.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság tavaly azért vehette át az oklevelet, mert az intézmény elkötelezett a megváltozott munkaképességű emberek alkalmazása iránt és egyedülálló foglalkoztatási programot hajtott végre. A program azért is egyedülálló, mert a fegyveres szervek fel vannak mentve a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának kötelezettsége alól, Csongrád megyében mégis felvállalták ezt.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lopott, rongált, garázdálkodott

A szentesi rendőrök elfogtak egy helybeli férfit, aki több gépkocsit tört fel a városban. Garázdaság és rongálás elkövetésével is gyanúsítják.

 

Három kerékpár öt nap alatt

A kecskeméti nyomozók őrizetbe vették azt a helyi férfit, aki a gyanú szerint a megyeszékhelyen több kerékpárt is eltulajdonított.