Húsvétkor is balesetmentesen!

2019. 04. 18., cs - 12:02
Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság

Az ünnepi hosszú hétvége előtt az ittas járművezetés veszélyeire figyelmeztet a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

Ha húsvéti ünnepek, akkor vendéglátás, és ha vendéglátás, akkor előkerül az ital. A világ különböző országaiban más és más a megengedett véralkoholszint, amellyel a közlekedésben részt lehet venni. Magyarországon gépjárművel a zéró tolerancia a mérvadó.

Csongrád megyében az év eddigi időszakában az ittas vezetés miatt történt balesetek aránya csökkent, azonban továbbra is kiemelt feladat, hogy ezt a kedvező tendenciát fenntartsuk.

Kísérletek is alátámasztják, hogy az alkohol milyen szinten befolyásolja a döntéshozó és koordinációs képességet, tehát az ittas vezetők sokkal nehezebben képesek megítélni az út mellett elhaladó tárgyak relatív távolságát, ami jelentősen növeli a baleset kockázatát.

Mindenki ismer valami trükköt, ellenszert, házi praktikát, mellyel az ellenőrzéskor a szondát igyekeznek átejteni. Tévhit, hogy a feketekávé, a tej, a savanyúság, az olajos, zsíros ételek, az intenzív fizikai munka a szervezetben levő alkohol lebomlását egyik percről a másikra felgyorsítják és rövid idő múlva semmi sem mutatható ki. Ezen módszerek valóban kedvezően hathatnak a regenerálódásra, de egyik sem képes egyik pillanatról a másikra eltüntetni az alkoholt a szervezetből. Ne csak a rendőri ellenőrzéstől való félelem tartson vissza bárkit is az ittas vezetéstől, hanem az a negatív élmény, ami elkíséri egy életen keresztül, ha egy vétlen közlekedőnek súlyos vagy maradandó sérülést okoz!

Az ittasan bekövetkezett balesetek megelőzésére a tömegközlekedési eszközök, taxi igénybevétele vagy a szórakozó társaságban egy aznap este alkoholt nem fogyasztó bulisofőr jelenti a megoldást.

… hogy mindenki hazaérjen!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

20 illegális migráns

Afgán férfiakból álló csoportot tartóztattak fel a rendőrök Bács-Kiskun megyében.

 

Illegális migráns Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték.

 

Családi ház udvarába zuhant egy motoros siklóernyő

Lezuhant egy motoros siklóernyő Mezőberényben. A pilóta ereszkedés közben veszítette el uralmát a jármű felett, és egy családi ház udvarába csapódott. A férfit a mentők kórházba szállították.

 

Afgán illegális migránsok Röszkén

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.