Húsvétkor is balesetmentesen!

2019. 04. 18., cs - 12:02
Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság

Az ünnepi hosszú hétvége előtt az ittas járművezetés veszélyeire figyelmeztet a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

Ha húsvéti ünnepek, akkor vendéglátás, és ha vendéglátás, akkor előkerül az ital. A világ különböző országaiban más és más a megengedett véralkoholszint, amellyel a közlekedésben részt lehet venni. Magyarországon gépjárművel a zéró tolerancia a mérvadó.

Csongrád megyében az év eddigi időszakában az ittas vezetés miatt történt balesetek aránya csökkent, azonban továbbra is kiemelt feladat, hogy ezt a kedvező tendenciát fenntartsuk.

Kísérletek is alátámasztják, hogy az alkohol milyen szinten befolyásolja a döntéshozó és koordinációs képességet, tehát az ittas vezetők sokkal nehezebben képesek megítélni az út mellett elhaladó tárgyak relatív távolságát, ami jelentősen növeli a baleset kockázatát.

Mindenki ismer valami trükköt, ellenszert, házi praktikát, mellyel az ellenőrzéskor a szondát igyekeznek átejteni. Tévhit, hogy a feketekávé, a tej, a savanyúság, az olajos, zsíros ételek, az intenzív fizikai munka a szervezetben levő alkohol lebomlását egyik percről a másikra felgyorsítják és rövid idő múlva semmi sem mutatható ki. Ezen módszerek valóban kedvezően hathatnak a regenerálódásra, de egyik sem képes egyik pillanatról a másikra eltüntetni az alkoholt a szervezetből. Ne csak a rendőri ellenőrzéstől való félelem tartson vissza bárkit is az ittas vezetéstől, hanem az a negatív élmény, ami elkíséri egy életen keresztül, ha egy vétlen közlekedőnek súlyos vagy maradandó sérülést okoz!

Az ittasan bekövetkezett balesetek megelőzésére a tömegközlekedési eszközök, taxi igénybevétele vagy a szórakozó társaságban egy aznap este alkoholt nem fogyasztó bulisofőr jelenti a megoldást.

… hogy mindenki hazaérjen!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Teljes útlezárás a 43-as főúton

Baleset miatt teljes az útlezárás a 43-as főút 6-os kilométerszelvényében, Szeged-Szőregen. A forgalmat a rendőrök a főút melletti szervizútra terelik.

 

Három embercsempész ellen indult eljárás

Egy szerb, egy bosnyák és egy szlovák állampolgárságú férfi ellen embercsempészés miatt indult eljárás Csongrád megyében. Nyolc bangladesi férfit szállítottak.

 

Szemébe sütött a nap

A Paksi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya befejezte a vizsgálatát annak a 70 éves bölcskei férfinak az ügyében, akivel szemben közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult eljárás.

 

Három körözés volt ellene érvényben

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Célkörözési Osztály munkatársai rövid előkészület után, egy szervezett akció keretében Pécsen, búvóhelye közelében fogták el azt a férfit, aki a vérfertőzés miatt jogerősen kiszabott börtönbüntetésének letöltését nem kezdte meg.

 

Négy határsértő Csongrád megyében

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba négy migráns Kiszombornál. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.