Közlekedésbiztonsági foglalkozás angol nyelven

2020. 01. 24., p - 13:08
Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

A Pápán működő nemzetközi iskola növendékei rendhagyó iskolarendőr foglalkozáson vehettek részt a helyi rendőrkapitányság szervezésében.

A nemzetközi intézmény – amely öt éve csatlakozott Az iskola rendőre elnevezésű programhoz – sok mindenben különbözik a Pápai járás többi iskolájától. Az ide járó óvodás- és iskoláskorú gyermekek valamennyien külföldiek, és angolul kommunikálnak a nevelőikkel. A Pápai Rendőrkapitányság megelőzési előadója három korcsoportban tartotta meg a növendékeknek a közlekedésbiztonsági programot 2020. január 21-23. között. A foglalkozások angol nyelven zajlottak, a fordításban közreműködött az iskola egyik pedagógusa is.

A programok során a rendőr interaktív előadás keretében hívta fel a figyelmet a gyalogos és kerékpáros közlekedés legfontosabb szabályaira. Hangsúlyozta, hogy gyalogosan a járdán kell közlekedniük, ha nincs járda, akkor haladhatnak csak az úttest melletti útpadkán vagy ennek hiányában az úttest szélén.  A járdáról való lelépést megelőzően győződjenek meg az átkelés biztonságáról, valamint a gyalogosok, amennyiben a közelben kijelölt gyalogos-átkelőhely van, azon haladjanak át az úttesten.

A kerékpáros közlekedés szabályaival kapcsolatban a megelőzési előadó elmondta, hogy kerékpárral lehetőség szerint a kerékpárúton vagy a kerékpársávon közlekedjenek! A zebrán a kerékpárjaikról leszállva, gyalogosan keljenek át, és a forgalomba való bekapcsolódás előtt győződjenek meg annak veszélytelenségéről. Egy mágneses oktató tábla segítségével a rendőr bemutatta a kerékpár kötelező tartozékainak helyes használatát is, és kitért a biciklizés során ajánlott védőfelszerelések használatának fontosságára is. Javasolta, hogy testi épségük megóvása érdekében lehetőség szerint viseljenek sisakot és térdvédőt.

Felhívta a figyelmet, hogy a közlekedés minden résztvevőjére, így a gyalogosokra és a kerékpárosokra is vonatkozik a látni és látszani biztonsági alapelv, és a láthatósági mellény viselése lakott területen kívül éjszaka és korlátozott látási viszonyok között kötelező.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam