Őszi-téli átállást segítő közlekedésbiztonsági nap Nyíregyházán

2018. 10. 21., v - 11:01
Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság

Idén is nagy volt az érdeklődés, 48 autós élt az ingyenes átvizsgálás lehetőségével.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság együttműködő partnereivel szervezett őszi-téli átállást segítő közlekedésbiztonsági napot 2018. október 20-án, Nyíregyházán a Nyír Pláza bevásárlóközpont parkolójában. A szakemberek úgy vélik, hogy a biztonságos közlekedés alapvető feltétele a járművek évszaknak is megfelelő műszaki felkészítése. A gépjárművük átvizsgálását kérőknek rendőrök nyújtottak segítséget a folyadékszintek ellenőrzésében és szükség esetén pótolták is azokat. Megnézték a járművezetők és a járművek okmányait és felhívták a figyelmet az érvényességi idejük lejáratára.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság mobil műszaki vizsgaállomásán a fékeket és a futóművet vizsgálták meg díjmentesen a szakemberek és ellenőrizték a világítóberendezések, valamint a gumiabroncsok állapotát is. Idén 48 autós élt az ingyenes átvizsgálás lehetőségével és sajnálatos módon hat olyan jármű is akadt, amelyet a rendőrök már nem engedtek vissza a közúti forgalomba. További tíz gépkocsi a nem megfelelő műszaki állapota miatt csak korlátozottan felelt meg a „vizsgán”, ezért a járművezetők figyelmeztetésben részesültek és gondoskodniuk kell a feltárt hibák kijavíttatásáról. Az akció tapasztalatai is igazolják, hogy a biztonságos közlekedésük érdekében minden járművezetőnek tudatosan kell felkészítenie járművét - és természetesen saját magát is – a megváltozott időjárási körülményekre.

Idén először a Magyar Vöröskereszt munkatársai is kapcsolódtak a rendezvényhez és általános egészségi állapotfelmérést, vércukorszint mérést végeztek a jelentkezőknek. Jól működött az együttműködés, mert akadt olyan járművezető a vizsgálatra jelentkezők között, akinek kiemelkedően magas vércukorszintje miatt a szakemberek nem javasolták a járművezetést és hálásan fogadta a figyelmeztetést.     

Mindeközben a családtagok és a várakozók sem unatkoztak. A kisgyerekeket közlekedésbiztonsággal kapcsolatos színező és kirakó foglalkozás várta, a nagyobbak kipróbálhatták a motor-szimulátort és a „részeg szemüveget”, illetve a vállalkozó szelleműek KRESZ-tudásukat tesztelhették. Az érdeklődők az ittas járművezetésről és annak következményeiről a rendőrség szemszögéből kaptak tájékoztatást és tehették fel kérdéseiket.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Öt afgán férfi egy szlovén kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba öt migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Halálos vonatgázolás Szegeden

Egy személyvonat egy gyalogost sodort el Szeged belterületén, a Szabadkai úti vasúti átjáróban. A férfi a helyszínen meghalt. A helyszínelés idejére az érintett szakaszon teljes útlezárás van érvényben és a vasúti forgalom is szünetel.

 

Magyar és cseh teherautóban bújtak meg

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba nyolc migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Hat illegális migráns egy cseh kamionban

Egy tehergépkocsi ellenőrzése során hat határsértőt találtak megbújva a magyar és a román rendőrök Csanádpalotán. Az ügyben a román hatóságok járnak el.

 

Személyvonaton bújt meg

Egy vonat ülése alatt megbújva, jogellenesen próbált meg bejutni Magyarországra egy illegális migráns.