Fókuszban Békés megye közlekedésbiztonsági helyzete

2018. 03. 02., p - 14:33
Békés Megyei Rendőr-főkapitányság

Gyulán tartotta a 2017-es évet értékelő értekezletét a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság. Az ülésen ismertették Békés megye közlekedésbiztonsági helyzetét és értékelték a bizottság elmúlt évben végzett baleset-megelőzési tevékenységét.

A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság 2018. március 2-án, Gyulán tartotta évértékelő ülését.  A tanácskozást a bizottság elnöke, Hudák Pál r. ezredes, rendőrségi főtanácsos, Békés megye rendőrfőkapitányának rendészeti helyettese nyitotta meg és ismertette a közúti közlekedési balesetek számával, főbb okaival kapcsolatos adatokat.

MBB ülés Gyula, 2018. 03. 02.

A bizottság ülésén elhangzott beszámoló szerint Békés megyében 2017-ben az előző évihez képest csekély mértékben, 2 százalékkal, 11 esettel emelkedett a személyi sérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma. Ezen belül a halálos és a súlyos sérüléssel járó balesetek számában növekedés, míg a könnyű sérüléssel járó baleseteknél mérséklődés tapasztalható.

Az 566 személyi sérüléses közlekedési balesetből 75-öt okoztak ittas közlekedők. Az ittasan okozott balesetek száma a 2016-os évhez képest öttel emelkedett. Fontos hangsúlyozni, hogy az ittasan sérüléssel járó balesetet okozók közül 54-en kerékpárral közlekedtek.

Az összes baleset mintegy 43 százalékában volt érintett kerékpáros. A 273 balesetet okozó, illetve balesetet szenvedő kerékpáros közül hatan vesztették életüket. Ketten szabálytalanságukkal maguk idézték elő a balesetet és mindketten ittasak is voltak.Ezek a baleseti adatok is azt támasztják alá, hogy továbbra is indokolt kiemelt figyelmet fordítani a kerékpárosokra és az ittas járművezetők forgalomból való kiszűrésére.

Az összes személyi sérüléssel járó közlekedési baleset egy negyedét kerékpárosok okozták. Ez az arány jóval magasabb az országos átlagnál. A gyalogosok 2,5 százalékos részaránya viszont sokkal kedvezőbb az országos adatnál. Pozitívumként értékelhető, hogy 2017-ben a gyermekbalesetek száma jelentősen csökkent és egy gyermek sem vesztette életét.

A balesetmentes napok száma tekintetében az elmúlt 5 évben csak 2016-ban volt kedvezőbb a helyzet. Akkor 101 napon nem történt személyi sérüléssel járó közlekedési baleset, 2017-ben pedig 95 ilyen napot regisztrált a rendőrség.

MBB ülés Gyula, 2018. március 02.

A balesetek számának csökkentése és a balesetmentes napok számának emelkedése érdekében a bizottság tovább működteti baleset-megelőzési programjait. Az országos és megyei szervezésű rendezvényeken, vetélkedőkön a rendőrség igyekszik minden korosztályt megszólítani – tájékoztatta a megjelenteket a bizottság titkára, Pardi Ildikó r. alezredes. Fontos kiemelni azt is, hogy elsősorban a közlekedőkön múlik, hogy elkerülik vagy előidézik a baleseteket. Ezért az előadásokra, rendezvényekre ellátogatóktól is azt kérik a baleset-megelőzési szakemberek, hogy tartsák be a szabályokat. A szabálytalanság ugyanis nagyban növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Illegális migránsok egy macedón kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba négy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Betört a templomba

A rákosmentei nyomozók a hátrahagyott nyomokból azonosították, majd elfogták a férfit.

 

Járőrök mentettek életet

Időben érkezett a rendőri segítség ahhoz az abaújszántói lakáshoz, ahonnan füst áramlott az ablakból.

 

Torlódás az M0-ás autóúton

Egy műszaki hibás jármű miatt több kilométeres torlódás alakult ki az autóút Ráckevei (soroksári) Duna-ágat átívelő szakaszán.

 

Megütötte a nővért

Egy nagymama megütötte, majd unokájával együtt életveszélyesen megfenyegettek egy nővért Miskolcon.

 

Karácsonyi lézerfény

A sértett jó helyzetfelismerésének köszönhetően a rendőrök percek alatt elfogták a tolvajokat Fegyverneken.