Ne árnyékolja be a nyaralás élményeit közlekedési tragédia!

2020. 06. 05., p - 13:09
Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

Kérjük, fogadják meg a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság baleset-megelőzési tanácsait!

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a nyári idegenforgalmi szezon felélénkülésével jelentősen megnövekszik a forgalom a közutakon, és ezzel együtt nő a balesetek bekövetkezésének kockázata is. Ennek legfőbb oka a gyorshajtás, a szabálytalan előzés, a gyalogosok és kerékpárosok nagyszámú megjelenése az utakon, valamint az ittas járművezetés. A közlekedési balesetek megelőzéséért legtöbbet maguk a közlekedők tehetnek azzal, ha maradéktalanul betartják a KRESZ szabályait és körültekintően közlekednek. A nyári szünidő kezdetével továbbá fokozott figyelmet kell fordítani a gyermekekre, akik a tanítás befejezését követően felszabadultabbá, esetenként óvatlanabbá, figyelmetlenebbé válnak.

Fogadják meg és tartsák be a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság alábbi baleset-megelőzési tanácsait, hogy a nyaralás élményeit ne árnyékolja be közlekedési tragédia:

  • A megengedett legnagyobb sebességhatárt figyelembe véve mindig a forgalmi, az időjárási és látási, továbbá az útviszonyoknak megfelelően válassza meg járműve sebességét, legyen figyelemmel annak sajátosságaira, az utasokra és a rakományra!
  • Az előzéseket minden esetben nagy figyelemmel hajtsa végre! Csak abban az esetben kezdjen bele az előzésbe, ha minden feltétel adott arra, hogy az előzést kockázatmentesen be tudja fejezni!
  • A balra kanyarodás megkezdése előtt győződjön meg arról, hogy járműve előzését nem kezdték-e meg! A szemben egyenesen közlekedő járműnek minden esetben biztosítson elsőbbséget! Kanyarodás során elengedhetetlenül szükséges az irányjelző, illetve a belső és a külső visszapillantó tükrök használata.
  • Járművével az útkereszteződéseket csak olyan sebességgel közelítse meg, hogy a másik vezető eleget tehessen elsőbbségadási kötelezettségének, és e tekintetben másokat a jármű sebességével ne tévesszen meg! Amennyiben elsőbbsége van, akkor is győződjön meg arról, hogy az elsőbbségadásra kötelezett sofőr egyáltalán észlelte-e Önt, illetve járművét! A közlekedő felek igyekezzenek szemkontaktust felvenni, a másik fél szándékát figyelemmel kísérni, és szükség esetén türelmet, készséges együttműködést tanúsítani!
  • Ha szeszes italt fogyasztott, ne üljön volán mögé! Alkohol hatására tompul a látás, megnő a reakcióidő, és mindezzel nemcsak saját magát, de utasai testi épségét is kockára teszi. A vezetői jogosultság elvesztésével pedig kockáztathatja az anyagi egzisztenciáját, a családja megélhetését.   
  • Mindig használja a biztonsági övet! Ha a gyermekét a biztonsági övvel nem tudja megfelelően rögzíteni, kizárólag gyermekbiztonsági rendszerben szállítsa! Baleset esetén ezek csökkenthetik a sérülés súlyosságát, de akár életet is menthetnek.
  • Aki motorkerékpárral közlekedik, ügyeljen a sebességhatárok betartására! Fokozottan figyeljen a közlekedés más résztvevőire, és csak akkor kezdjen bele előzésbe, ha meggyőződött arról, hogy a másik jármű vezetője észlelte, illetve észlelhette szándékát! A fizika törvényszerűségei a motorosokra is vonatkoznak.
  • Kerékpározáskor elsősorban a kerékpárutakat, illetve a kisebb járműforgalmat lebonyolító közutakat vegye igénybe! Elindulás előtt mindig győződjön meg a fék- és kormányberendezés előírásszerű működéséről és lehetőség szerint használjon (különösen gyermekek esetében) védőfelszereléseket! Adjon esélyt arra, hogy szürkületkor, éjszakai sötétségben vagy korlátozott látási viszonyok között a közlekedés többi résztvevője időben észlelhesse Önt!
  • Lakott területen kívül éjszaka vagy rossz látási viszonyok mellett a fényvisszaverő mellény használata gyalogosok számára kötelező, de ez az eszköz más körülmények között (lakott területen belül nappali viszonyok mellett) is életmentő lehet.
  • Ha kijelölt gyalogos-átkelőhelyen akar áthaladni, ott is csak akkor lépjen le az úttestre, ha meggyőződött arról, hogy a zebrát megközelítő jármű vezetője valóban észlelte Önt és elsőbbségadási kötelezettségének eleget tud tenni.

  Balesetmentes közlekedést kíván a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság!

… hogy mindenki hazaérjen!

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Ruhákat loptak

A kőbányai rendőrök keresik a feltételezett elkövetőket.