2013. október 1.- Idősek Világnapja

2013. 10. 01., k - 08:16
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Évente körülbelül 40-50 ezer időskorú válik bűncselekmény áldozatává hazánkban. A rendőrség kiemelt feladatának tartja védelmüket.

Népszámlálási adatok szerint ma Magyarországon minden 5. ember időskorúnak számít, vagyis betöltötte a 60. életévét. Az előrehaladott korban lévők életkori, fizikai, mentális sajátosságaikból, és a társadalomban betöltött szerepüknél fogva az átlagnál sérülékenyebbek, kiszolgáltatottabbak. Egészségi állapotuk, sokszor magányos, elszigetelt életmódjuk és anyagi lehetőségeik miatt ugyanakkor kevésbé képesek a bűncselekmények elleni védekezésre.

 

A bűnügyi statisztikai adatok alapján évről évre emelkedő tendenciát mutat a szépkorúak sérelmére elkövetett bűncselekmények száma. Évente a sértettek 1/5-e, körülbelül 40-50 ezer időskorú válik bűncselekmény áldozatává. A rendőrség felelősséget érez, és mindent megtesz annak érdekében, hogy ezen korcsoporthoz tartozók elkerüljék az áldozattá válást, vagy ha mégis bűncselekményt szenvedtek el, megfelelő segítségben részesüljenek.

 

Az idősek elsősorban vagyon elleni bűncselekmények, ezen belül lopások (trükkös, besurranásos, betöréses lopások, zsebtolvajlás) továbbá csalások és rablások sértetteivé válnak.

A sérelmükre elkövetett bűncselekmények esetén az elkövetők gyakran segítőkészségüket, hiszékenységüket használják ki ahhoz, hogy lakásukba, házukba különböző trükkökkel bejussanak és onnan elsősorban készpénzt, takarékbetétkönyvet, ékszert tulajdonítsanak el. A szépkorúak nagyon sok esetben a részükről természetesen felmerülő segítségnyújtás következtében válnak áldozattá. Viszonylag könnyen kötnek ismeretséget, túlzott bizalommal fordulnak az idegenek felé, ezért az elkövetők nagyobb nehézség nélkül férkőzhetnek közelükbe.

A bűnelemzések szerint az otthonukban megtámadottak korábban már valamilyen módon kapcsolatba kerültek az elkövetővel, illetve az elkövetői körhöz tartozókkal, akik többnyire utazó árusként, házalóként, alkalmi munkavégzést vállalva jelennek meg az idős ember környezetében.

 

A rendőrség kiemelt hangsúlyt fektet az idősek önvédelmi képességeinek fokozására. Ennek részeként megelőzést célzó előadásokat, tájékoztatókat tart, felhívásokat jelentet meg, továbbá közvetíti az Áldozatsegítő Szolgálat, valamint a civil szervezetek által nyújtotta szolgáltatások elérhetőségét. A megelőzés szempontjából legfontosabb feladat láthatóvá tenni számukra az áldozattá válás reális kockázatát, és egyben megismertetni a korcsoporthoz tartozókat az elkerülés, valamint a megelőzés eszközeivel, módszereivel. Ennek érdekében folyamatosan rendszerezi a rendőrség a körükben előforduló jellemző áldozati magatartásokat, feltárja a bűncselekmények létrejöttét elősegítő okokat, illetve körülményeket. Az idős, védtelen emberek esetében alapvető fontosságú a rendszeres segítő célzatú ellenőrzés, a közvetlen és gyors tájékoztatás. A közrendvédelmi szolgálat munkatársai a körzeti megbízottak, ezért időszakonként megjelennek az idős emberek lakásán, házánál, ahol tájékoztatást, felvilágosítást, szükség esetén segítséget nyújtanak. Az ellenőrző munkába bevonják azokat a személyeket (postás, körzeti orvos, szociális munkás, polgárőr, mezőőr stb.), akik feladatukból adódóan napi kapcsolatban állnak az idősekkel. Ma már minden rendőrkapitányságon tevékenykedik áldozatsegítéssel foglalkozó rendőr, akinek nevéről, elérhetőségéről a rendőrség épületében elhelyezett plakátok adnak tájékoztatást. A vele való kapcsolatfelvételt követően lehetőség nyílik oldott légkörben, eljárási kötöttségektől mentesen beszélgetni, tájékozódni, útbaigazítást kérni.

 

A szépkorúak áldozattá, sértetté válásának megelőzéséhez nem elegendőek a rendőrség megelőző intézkedései, elengedhetetlen az idősekre való fokozott odafigyelés, törődés és társadalmi összefogás!

 

Amennyiben bűncselekmény áldozatává vált, kérjük azonnal értesítse a rendőrséget ((107; (112-es segélyhívó számon) és forduljon segítségért az  Áldozatsegítő Szolgálatához, amelynek  ingyenesen hívható zöldszáma:(06-80-225-225)


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Eltűnt Orsós János

A pécsi rendőrök a lakosság segítségét kérik az 51 éves férfi eltűnése kapcsán.

 

Bírósági eljárást is vonhat maga után!

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság munkatársai kilenc ittas, illetve egy bódult sofőrt szűrtek ki a forgalomból az év tizenhatodik hetében, mielőtt még balesetet okozhattak volna.

 

Rendőrkézen a betörő

A Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársai őrizetbe vettek egy 49 éves budapesti férfit, és kezdeményezték a letartóztatását.

 

Bűnmegelőzési programok nyugdíjasoknak

A Szolnoki Rendőrkapitányság bűnmegelőzési munkatársai a Mátrix Projekt keretében folyamatosan tartanak előadásokat az online csalások megelőzéséről.

 

Sikertelen próbálkozás

Újabb körözött autót szűrtek ki a forgalomból a magyar rendőrök Csanádpalota autópálya-határátkelőhelyen.