A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapjára

2020. 11. 25., sze - 16:16
Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság

Online konferencia a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságon.

Az 1981. november 25-e óta számon tartott világnapra tekintettel a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság áldozatvédelmi szakemberei online konferenciát tartottak.

Az értekezleten a baranyai-, somogyi-, tolnai- és zalai rendőr-főkapitányságok bűnmegelőzési előadói mellett a szakmai civil szervezetek - Borostyánvirág Anyaotthon, Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület – meghívott vendégelőadói is részt vettek.

Az előadás-sorozat célja a figyelem felhívása volt arra, hogy a nők elleni erőszak, és azon belül is a párkapcsolati erőszak egy olyan társadalmi probléma, amelynek az áldozatai (általában nők és a gyermekeik) sokszor magukra vannak hagyva. Sajnos bárkiből válhat áldozat. A legjobb védekezés a figyelmeztető jelek felismerésének, illetve a bántalmazás főbb jellemzőinek megtanulása, az önbecsülés fejlesztése, és a biztonsági terv kialakítása.

A téma szakértői rendőrségi oldalról kiemelték, hogy a hozzátartozók közötti erőszak kategóriájába tartozó ügyek rendkívül bonyolult, összetett érzelmi viszonyok között játszódnak, a bántalmazottak egyszerre szeretnék is, meg nem is az ügyükbe a hatósági beavatkozást. A szakemberek tapasztalatai szerint az áldozatok az első pillanatban igénylik a rendőrség segítségét és beavatkozását, később azonban az eljárásban részt vevőket nehéz együttműködésre bírni, sokszor „visszakoznak”, például magánindítványt nem nyújtanak be, vagy nem tesznek terhelő vallomást.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság az idei évben a következő kampányfilmmel igyekszik felhívni az emberek figyelmét a nők elleni erőszak megakadályozásának társadalmi fontosságára!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam