Bűnmegelőzési előadás debreceni diákoknak

2017. 10. 20., p - 11:10
Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrök egy debreceni általános iskolában és gimnáziumban több száz diáknak tartottak előadást.

A Lilla Téri Általános Iskolában tartott bűnmegelőzési előadást 2017. október 16-án és október 17-én a Debreceni Rendőrkapitányság munkatársai. Bereczki Dóra rendőr főtörzsőrmester 160 tanuló figyelmét hívta fel a korosztályuk által leggyakrabban elkövetett bűncselekményekre, a fiatalkorú bűnözés okaira, az elkövetővé válás következményeire, valamint a büntetésekre és intézkedésekre. A bűnmegelőzési szakember irányításával interaktív beszélgetésre is sor került, amelyen a segítségkérés lehetőségeiről és a 112-es segélyhívószám használatáról is szót ejtett.

A Debreceni Rendőrkapitányság munkatársai 2017 szeptemberében és októberében 13 alkalommal tartottak előadást a Brassai Sámuel Gimnázium tanulóinak. Az órákon a diákok tájékoztatást kaptak a fiatalkori bűnelkövetésről, annak okairól és következményeiről. A tanulók beszélgethettek a rendőrökkel a korosztályukat veszélyeztető bűncselekményekről, az áldozattá válás lehetőségeiről és az internet veszélyeiről is.

Az internet segítségével történő ügyintézés, vásárlás, kapcsolattartás számos veszélyforrást rejt: a regisztrációhoz kötött oldalak, amelyeknek célja az adathalászat; vagy a kémprogramok, amelyek ingyenes alkalmazás formájában települnek számítógépünkre – mind kockázatot jelenthetnek személyes életterünkre.

Tanácsok:

•           Ismeretlen feladótól érkező levelet ne nyissák meg!

•      A bankok soha nem kérik a számlaszámot és jelszót, személyes adatokat interneten keresztül. Ez már egy nagyon régi formája egy csalásnak, hogy megtudják a bankszámla-információkat.

•     Ne tegyenek fel magukról figyelemfelhívó, kihívó képet a világhálóra, mert ezekkel visszaélhetnek!

•        Mindig közepes vagy magas fokozatú biztonsági beállítást használjanak a böngészőben!

•       Válasszanak biztonságos jelszót! A kézenfekvő jelszavakat, például a saját nevet vagy a lakóhelyet nagyon egyszerű megfejteni. Ehelyett számok, betűk és írásjelek kombinációját ajánlott jelszónak használni!

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

9/48

Az ittas vezetők harmadik „fekete hétvégéje” a Csongrád megyei utakon.

 

Túlsúlyos tréler

A bolgár honosságú járműszerelvényt és annak vezetőjét az M0 autóúton ellenőrizték a szigetszentmiklósi rendőrök.

 

Hamis útlevél

A török férfi a debreceni repülőtéren bukott meg az ellenőrzésen. A nyírábrányi rendőrök elfogták.