Bűnmegelőzési előadás debreceni diákoknak

2017. 10. 20., p - 11:10
Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrök egy debreceni általános iskolában és gimnáziumban több száz diáknak tartottak előadást.

A Lilla Téri Általános Iskolában tartott bűnmegelőzési előadást 2017. október 16-án és október 17-én a Debreceni Rendőrkapitányság munkatársai. Bereczki Dóra rendőr főtörzsőrmester 160 tanuló figyelmét hívta fel a korosztályuk által leggyakrabban elkövetett bűncselekményekre, a fiatalkorú bűnözés okaira, az elkövetővé válás következményeire, valamint a büntetésekre és intézkedésekre. A bűnmegelőzési szakember irányításával interaktív beszélgetésre is sor került, amelyen a segítségkérés lehetőségeiről és a 112-es segélyhívószám használatáról is szót ejtett.

A Debreceni Rendőrkapitányság munkatársai 2017 szeptemberében és októberében 13 alkalommal tartottak előadást a Brassai Sámuel Gimnázium tanulóinak. Az órákon a diákok tájékoztatást kaptak a fiatalkori bűnelkövetésről, annak okairól és következményeiről. A tanulók beszélgethettek a rendőrökkel a korosztályukat veszélyeztető bűncselekményekről, az áldozattá válás lehetőségeiről és az internet veszélyeiről is.

Az internet segítségével történő ügyintézés, vásárlás, kapcsolattartás számos veszélyforrást rejt: a regisztrációhoz kötött oldalak, amelyeknek célja az adathalászat; vagy a kémprogramok, amelyek ingyenes alkalmazás formájában települnek számítógépünkre – mind kockázatot jelenthetnek személyes életterünkre.

Tanácsok:

•           Ismeretlen feladótól érkező levelet ne nyissák meg!

•      A bankok soha nem kérik a számlaszámot és jelszót, személyes adatokat interneten keresztül. Ez már egy nagyon régi formája egy csalásnak, hogy megtudják a bankszámla-információkat.

•     Ne tegyenek fel magukról figyelemfelhívó, kihívó képet a világhálóra, mert ezekkel visszaélhetnek!

•        Mindig közepes vagy magas fokozatú biztonsági beállítást használjanak a böngészőben!

•       Válasszanak biztonságos jelszót! A kézenfekvő jelszavakat, például a saját nevet vagy a lakóhelyet nagyon egyszerű megfejteni. Ehelyett számok, betűk és írásjelek kombinációját ajánlott jelszónak használni!

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

17 illegális migráns

Egy tehervonat vagonjaiban megbújva próbáltak meg jogellenesen bejutni az országba Kelebiánál.

 

Török embercsempész Röszkén

Embercsempészés miatt indult eljárás egy török állampolgárságú nő ellen, aki egy honfitársát próbálta meg illegálisan Magyarországra beutaztatni Röszkénél.