Bűnmegelőzési előadás nyugdíjasoknak

2019. 05. 15., sze - 09:01
Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság

Az idősek sérelmére elkövetett leggyakoribb bűncselekményekre, valamint az áldozattá válás megelőzésének lehetőségeire hívták fel a figyelmet a hajdú-bihari rendőrök.

A debreceni Széchenyi Kerti Református Szociális Szolgálat Idősek Klubjában tartott előadást a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársa 2019. május 14-én.

Az interaktív előadás keretében az unokázós, valamint a telefonos csalások jellemzői mellett, a megelőző vagyonvédelem fontosságát is hangsúlyozta az előadó. A prevenciós szakember a lakótelepi környezetben élő idősek figyelmét elsősorban a mechanikai és az elektronikus vagyonvédelmi eszközök használatára hívta fel. 

Az időskorúak sérelmére elkövetett jogsértések megelőzése érdekében fogadják meg a rendőrség tanácsait :

  • Ha olyan személyek csengetnek fel kaputelefonon, akiket nem ismer, ne engedje be őket! A szolgáltatóknak és a postásnak általában külön kódja van, a betörők azonban előszeretettel alkalmazzák az előbbi módszert arra, hogy feltérképezzék a házat, majd besurranjanak.
  • Ha biztonságosabbá szeretné tenni otthonát, vonjon be a tervezésbe hozzáértő szakembert.
  • Riasztórendszer kiépítésénél érdemes távfelügyeleti bekötést is igényelni.
  • Ha elmegy otthonról minden nyílászárót zárjon be!
  • A lépcsőházba telepített kamerarendszer több funkciót lát el. Megkönnyíti a rendőrök munkáját az elkövetők felkutatásában, a bűncselekmény bizonyításában, de növeli a lakók, a lépcsőházba látogatók szubjektív biztonságérzetét, valamint a bűnelkövetők jó részét eltántorítja a bűnelkövetéstől.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Magánlaksértés és testi sértés

A nyomozók őrizetbe vették azt a három helybélit, akik a gyanú szerint berúgták az egyik kiskunhalasi ingatlan kapuját, majd az udvaron bántalmazták az ott lakó férfit.

 

Megütötte a strand biztonsági őrét

Garázdaság és könnyű testi sértés miatt indult büntetőeljárás egy 38 éves lepsényi lakos ellen, a Balatonalmádi Rendőrkapitányság befejezte az ügyben folytatott vizsgálatot.