Bűnmegelőzési előadás nyugdíjasoknak

2019. 05. 15., sze - 09:01
Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság

Az idősek sérelmére elkövetett leggyakoribb bűncselekményekre, valamint az áldozattá válás megelőzésének lehetőségeire hívták fel a figyelmet a hajdú-bihari rendőrök.

A debreceni Széchenyi Kerti Református Szociális Szolgálat Idősek Klubjában tartott előadást a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársa 2019. május 14-én.

Az interaktív előadás keretében az unokázós, valamint a telefonos csalások jellemzői mellett, a megelőző vagyonvédelem fontosságát is hangsúlyozta az előadó. A prevenciós szakember a lakótelepi környezetben élő idősek figyelmét elsősorban a mechanikai és az elektronikus vagyonvédelmi eszközök használatára hívta fel. 

Az időskorúak sérelmére elkövetett jogsértések megelőzése érdekében fogadják meg a rendőrség tanácsait :

  • Ha olyan személyek csengetnek fel kaputelefonon, akiket nem ismer, ne engedje be őket! A szolgáltatóknak és a postásnak általában külön kódja van, a betörők azonban előszeretettel alkalmazzák az előbbi módszert arra, hogy feltérképezzék a házat, majd besurranjanak.
  • Ha biztonságosabbá szeretné tenni otthonát, vonjon be a tervezésbe hozzáértő szakembert.
  • Riasztórendszer kiépítésénél érdemes távfelügyeleti bekötést is igényelni.
  • Ha elmegy otthonról minden nyílászárót zárjon be!
  • A lépcsőházba telepített kamerarendszer több funkciót lát el. Megkönnyíti a rendőrök munkáját az elkövetők felkutatásában, a bűncselekmény bizonyításában, de növeli a lakók, a lépcsőházba látogatók szubjektív biztonságérzetét, valamint a bűnelkövetők jó részét eltántorítja a bűnelkövetéstől.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Teljes útlezárás a 43-as főúton

Baleset miatt teljes az útlezárás a 43-as főút 6-os kilométerszelvényében, Szeged-Szőregen. A forgalmat a rendőrök a főút melletti szervizútra terelik.

 

Három embercsempész ellen indult eljárás

Egy szerb, egy bosnyák és egy szlovák állampolgárságú férfi ellen embercsempészés miatt indult eljárás Csongrád megyében. Nyolc bangladesi férfit szállítottak.

 

Szemébe sütött a nap

A Paksi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya befejezte a vizsgálatát annak a 70 éves bölcskei férfinak az ügyében, akivel szemben közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt indult eljárás.

 

Három körözés volt ellene érvényben

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Célkörözési Osztály munkatársai rövid előkészület után, egy szervezett akció keretében Pécsen, búvóhelye közelében fogták el azt a férfit, aki a vérfertőzés miatt jogerősen kiszabott börtönbüntetésének letöltését nem kezdte meg.

 

Négy határsértő Csongrád megyében

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba négy migráns Kiszombornál. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.