Bűnmegelőzési előadás nyugdíjasoknak

2019. 05. 15., sze - 09:01
Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság

Az idősek sérelmére elkövetett leggyakoribb bűncselekményekre, valamint az áldozattá válás megelőzésének lehetőségeire hívták fel a figyelmet a hajdú-bihari rendőrök.

A debreceni Széchenyi Kerti Református Szociális Szolgálat Idősek Klubjában tartott előadást a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársa 2019. május 14-én.

Az interaktív előadás keretében az unokázós, valamint a telefonos csalások jellemzői mellett, a megelőző vagyonvédelem fontosságát is hangsúlyozta az előadó. A prevenciós szakember a lakótelepi környezetben élő idősek figyelmét elsősorban a mechanikai és az elektronikus vagyonvédelmi eszközök használatára hívta fel. 

Az időskorúak sérelmére elkövetett jogsértések megelőzése érdekében fogadják meg a rendőrség tanácsait :

  • Ha olyan személyek csengetnek fel kaputelefonon, akiket nem ismer, ne engedje be őket! A szolgáltatóknak és a postásnak általában külön kódja van, a betörők azonban előszeretettel alkalmazzák az előbbi módszert arra, hogy feltérképezzék a házat, majd besurranjanak.
  • Ha biztonságosabbá szeretné tenni otthonát, vonjon be a tervezésbe hozzáértő szakembert.
  • Riasztórendszer kiépítésénél érdemes távfelügyeleti bekötést is igényelni.
  • Ha elmegy otthonról minden nyílászárót zárjon be!
  • A lépcsőházba telepített kamerarendszer több funkciót lát el. Megkönnyíti a rendőrök munkáját az elkövetők felkutatásában, a bűncselekmény bizonyításában, de növeli a lakók, a lépcsőházba látogatók szubjektív biztonságérzetét, valamint a bűnelkövetők jó részét eltántorítja a bűnelkövetéstől.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

20 illegális migráns

Afgán férfiakból álló csoportot tartóztattak fel a rendőrök Bács-Kiskun megyében.

 

Illegális migráns Röszkénél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték.

 

Családi ház udvarába zuhant egy motoros siklóernyő

Lezuhant egy motoros siklóernyő Mezőberényben. A pilóta ereszkedés közben veszítette el uralmát a jármű felett, és egy családi ház udvarába csapódott. A férfit a mentők kórházba szállították.

 

Afgán illegális migránsok Röszkén

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.