Online bűnmegelőzés

2020. 02. 14., p - 13:18
Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

A biztonságos internet használatról tartott előadást a balatonfüredi diákok részére a helyi rendőrkapitányság iskolai bűnmegelőzési tanácsadója.

A Balatonfüredi Rendőrkapitányság munkatársa 2020. február 10. és február 12. között a helyi Eötvös Lóránd Általános Iskolában tájékoztatást adott azokról a fiatalokat is érintő jogsértésekről, amelyek hátterében az internet áll. 

A diákok manapság folyamatosan a digitális térben mozognak, ott élik a mindennapjaikat, miközben a legtöbb tanuló nincs tisztában a rá leselkedő veszélyekkel, könnyen áldozattá válhatnak.

Az interaktív előadások alkalmával szó esett a közösségi oldalak használatának veszélyeiről, a felelőtlen fotó és videó feltöltésekről, a személyes adatok indokolatlan megosztásáról, valamint az interneten történő vásárlás buktatóiról is. A rendőrök ugyanakkor hasznos tanácsokkal is szolgáltak annak érdekében, hogy a fiatalok az interneten kalandozva ne váljanak áldozattá vagy elkövetővé.

A Balatonfüredi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési előadója az alábbi tanácsokat fogalmazta meg a gyerekeknek:

  • Közösségi oldalon ne legyen nyilvános a profilod, a személyes adatokat, a megosztott tartalmakat csak az ismerőseid láthassák!
  • Válassz mindig biztonságos jelszót!
  • Csak olyan fotót tegyél elérhetővé bárkinek, amit később biztos nem bánsz meg!
  • Engedély nélkül ne tegyél fel másokról fotókat, videókat!
  • Ne adj meg senkinek személyes információt magadról, amikor csevegsz és tudnod kell, nem mindenki az, akinek mondja magát!

Az előadás után kötetlen beszélgetés keretében tehették fel a témával kapcsolatos kérdéseiket, illetve fogalmazták meg véleményüket a diákok az előadónak.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Segítségnyújtás elmulasztása lehet a vád

A szekszárdi rendőrök befejezték a nyomozást annak a tolnai sofőrnek az ügyében, aki a gyanú szerint balesetet okozott és segítségnyújtás nélkül elhagyta a helyszínt.

 

Őrizetben a cserbenhagyó

Őrizetbe vették a kisteleki rendőrök azt a férfit, aki a megalapozott gyanú szerint terepjárójával elütött, majd magárahagyott egy motorost Csengele közelében.