Óvjuk a gyermekeket

2015. 04. 01., sze - 14:51
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság

A családon belüli erőszakról, kiemelten a gyermekek védelméről szóló szakmai napot rendeztek Szolnokon.

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgálat 2015. március 31-én délelőtt Szolnokon szakmai napot szervezett a gyermekvédelem jegyében. A rendezvényt előadásával színesítette a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály vezetőjének előadása is.

 

Az osztályvezető a „családon belüli erőszak a bűnmegelőzés jegyében” címmel tartott tájékoztatón rávilágított többek között arra, hogy az erőszakos cselekmények döntő többsége nem az utcán, a szórakozóhelyeken történik, hanem a lakások, házak falai között. A családon belül elkövetett bántalmazásokkal kapcsolatban igen magas a látencia, melynek okai a szégyen, a félelem és a család összetartásának az ereje. A személy elleni erőszakos bűncselekmények kapcsán a nők és a gyermekek a legveszélyeztetettebbek. A feleség- és gyermekbántalmazás között szoros összefüggés van. A tettlegesség és a folyamatos lelki terror elemei együttesen, illetve egymást felváltva jelennek meg a családon belüli erőszakos jogsértések kapcsán.

 

A nyomozó hatóság az ilyen esetekkel kapcsolatban a gyermek testi és lelki fejlődésére negatívan ható körülményeket vizsgálja. A bűncselekmény, ezek alapján nem csak testi, hanem lelki bántalmazással is megvalósulhat. A hatóságoknak a tudomásukra jutott ilyen jellegű estekben is azonnali intézkedést kell végrehajtaniuk. Ezeknek az eljárásoknak nem az a célja, hogy a családokat szétszakítsa, hanem hogy biztosítsa a gyermek testi és lelki épségének védelmét, illetve a bántalmazót a bántalmazás abbahagyására kényszerítse.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárták a nyomozást

Egy 77 éves férfi lőszereket tartott magánál engedély nélkül Balassagyarmaton.

 

Telefont rabolt

A rendőrök néhány órán belül elfogták azt a fiatalkorút, aki Miskolcon erőszakkal elvette egy gyermek mobiltelefonját.