Óvjuk a gyermekeket

2015. 04. 01., sze - 14:51
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság

A családon belüli erőszakról, kiemelten a gyermekek védelméről szóló szakmai napot rendeztek Szolnokon.

A Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgálat 2015. március 31-én délelőtt Szolnokon szakmai napot szervezett a gyermekvédelem jegyében. A rendezvényt előadásával színesítette a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály vezetőjének előadása is.

 

Az osztályvezető a „családon belüli erőszak a bűnmegelőzés jegyében” címmel tartott tájékoztatón rávilágított többek között arra, hogy az erőszakos cselekmények döntő többsége nem az utcán, a szórakozóhelyeken történik, hanem a lakások, házak falai között. A családon belül elkövetett bántalmazásokkal kapcsolatban igen magas a látencia, melynek okai a szégyen, a félelem és a család összetartásának az ereje. A személy elleni erőszakos bűncselekmények kapcsán a nők és a gyermekek a legveszélyeztetettebbek. A feleség- és gyermekbántalmazás között szoros összefüggés van. A tettlegesség és a folyamatos lelki terror elemei együttesen, illetve egymást felváltva jelennek meg a családon belüli erőszakos jogsértések kapcsán.

 

A nyomozó hatóság az ilyen esetekkel kapcsolatban a gyermek testi és lelki fejlődésére negatívan ható körülményeket vizsgálja. A bűncselekmény, ezek alapján nem csak testi, hanem lelki bántalmazással is megvalósulhat. A hatóságoknak a tudomásukra jutott ilyen jellegű estekben is azonnali intézkedést kell végrehajtaniuk. Ezeknek az eljárásoknak nem az a célja, hogy a családokat szétszakítsa, hanem hogy biztosítsa a gyermek testi és lelki épségének védelmét, illetve a bántalmazót a bántalmazás abbahagyására kényszerítse.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Okosórát lopott, keressük

A terézvárosi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításához.

 

Sérülést okozott, keressük

A rendőrök az állampolgárok segítségét kérik egy férfi azonosításában, aki miután többször megütött és megrúgott egy másik vendéget, távozott egy szegedi szórakozóhelyről.

 

Vonaton megbújt migránsok

Egy gyorsvonat padlásterén megbújva próbált meg jogellenesen bejutni Magyarországra három illegális migráns.

 

Lopás és orgazdaság

A pápai rendőrök négy órán belül azonosították a betörőt és az orgazdát is.