Fókuszban a virtuális biztonság

2018. 02. 08., cs - 10:25
Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság

Előadás-sorozat keretében hívják fel a somogyi diákok figyelmét az internethasználat veszélyeire.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési szakemberei 2018. február 5. és február 11. között a megye területén található tanintézményekben összesen 60 alkalommal tartanak prevenciós előadásokat. A téma a biztonságos internethasználat, amelynek során a fiatalok hasznos tanácsokat kaphatnak arról, hogyan ne váljanak áldozattá, hogyan kerülhetik el a virtuális térben megbúvó veszélyeket. Az iskolákban interaktív órák zajlanak, amelynek köszönhetően a résztvevő diákok saját tapasztalataikat is megosztva, a felmerülő kérdéseikre választ kapva tudják a leghatékonyabban elsajátítani és a jövőben alkalmazni a kapott ismereteket.

A témával kapcsolatban a bűnmegelőzési szakemberek a biztonságos internethasználat érdekében az alábbi preventív tanácsokat ajánlják:

  • Csak ismerős feladó által küldött e-mail mellékletét nyissa meg!
  • Soha ne adjon meg jelszót, PIN-kódot e-mailben küldött kérésre!
  • Online történő bankkártyás fizetésnél mindig győződjön meg arról, hogy valódi bank oldalon adja meg az adatokat, más oldalon (pl. kereskedő oldalán) ne adja meg azokat!
  • A digitális adatai védelme érdekében is fokozott körültekintéssel járjon el, ezért ne adja meg senkinek felhasználói nevét és jelszavát!
  • Közösségi oldalon ne legyen nyilvános a profilja, a személyes adatait, a megosztott tartalmakat csak az ismerősei láthassák!
  • Csoportosítsa ismerőseit és ezáltal korlátozhatja, hogy ki mit láthat!
  • Más által is használt számítógépen – ha befejezte az internet használatát – minden esetben jelentkezzen ki a közösségi oldalról, levelezéséből! A böngésző bezárása nem elegendő.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Könnygáz

Könnygázt alkalmazott a rendőrség.

 

Intézkedés

Teleszkópos botot és gázsprayt vitt magával.

 

Kiemelés

Rendőri intézkedés a rendezők kérésére.