Fókuszban a vagyonbiztonság

2018. 03. 08., cs - 10:49
Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság

A „Házhoz megyünk” program keretében a hajdúnánási Ezüstkor Nyugdíjas Egyesület tagjai részére adtak hasznos bűnmegelőzési tanácsokat a rendőrök a fogyasztóvédelmi szakemberrel közösen.

Vezendi Jánosné rendőr alezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársa, Pocsai Zsuzsanna rendőr főtörzsőrmester a Hajdúnánási Rendőrkapitányság előadója, valamint Széles Sándor a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztályának vezetője tartott közös előadást egy nyugdíjas egyesület tagjainak 2018. március 7-én.

Az eseményen többek között szó esett a trükkös csalásokról és lopásokról, a házalók, a tüzelővásárlások és az árubemutatók jelentette veszélyekről, valamint az otthon- és lakásvédelemről.

A vagyonvédelmi előadás célja az volt, hogy a résztvevők minél szélesebb körben ismerjék meg a vagyon elleni bűncselekmények elkövetési módszereit, illetve, hogy hogyan kerüljék el az áldozattá válást. A szépkorúak hasznos ismeretekre tettek szert az árubemutatók esetleges veszélyeiről is.

A lakásbetörések megelőzése kapcsán, arról is beszélgettek, hogy milyen egy jó zár.

Érdemes tudni, hogy a legtöbb bejárati ajtóban hengerzár-betéteket alkalmaznak, ez a zártípus a legelterjedtebb. A hengerzárak szerkezetében a legsérülékenyebb rész a betét könnyített része, amelynek eltörésével a betörők könnyedén juthat be a lakásba. Ezért nagyon fontos, hogy úgy alakítsák ki a zárbetét elhelyezését, hogy az ne álljon ki az ajtólap síkjából, így ne tudják egyszerűen, egy mozdulattal kitörni a betétet.

Annak érdekében, hogy elkerüljék a betörést, érdemes törésmentes, minőségi gyártó által készített, 7-8 milliméter vastagságú alumínium öntvény címkét szerelni a bejárati ajtóra, amely a belső sík felől átmenő csavarokkal rögzíthető. Így a betét a címke síkjából nem áll ki, nem lehet eltörni. A korszerű, mai gyári ajtók már rendelkeznek ilyen betéttel, betét-védelemmel, címke kialakítással, így a zárszerkezet elhelyezése is megfelelő, ezért ezek az ajtók alapvetően megfelelnek ennek a biztonsági védelemnek.

Gyakori tévhit, hogy a rács vagy éppen a riasztó megléte minden esetben megvéd bennünket a betörőktől. Fontos tudni, hogy a rács és riasztó nem váltják ki a zárakat és betörésbiztos ajtószerkezetet, csupán az azok által nyújtott védelmet egészítik ki.

A rács emeli a védelmi szintet, de nem váltja ki a nyílászárók hiányos biztonsági felszereltségét. Fontos szempont a rácsanyag keresztmetszete és minősége, kivitele és a rácsközök mérete. A nyílászáróknak minden esetben zárva kell lenniük, ha nem vagyunk otthon. Sok esetben a résnyire vagy épp bukó helyzetben hagyott ablakok is lehetőséget biztosítanak a behatolásra.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Halálos vonatgázolás Szegeden

Egy személyvonat egy gyalogost sodort el Szeged belterületén, a Szabadkai úti vasúti átjáróban. A férfi a helyszínen meghalt. A helyszínelés idejére az érintett szakaszon teljes útlezárás van érvényben és a vasúti forgalom is szünetel.

 

Magyar és cseh teherautóban bújtak meg

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba nyolc migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.

 

Hat illegális migráns egy cseh kamionban

Egy tehergépkocsi ellenőrzése során hat határsértőt találtak megbújva a magyar és a román rendőrök Csanádpalotán. Az ügyben a román hatóságok járnak el.

 

Személyvonaton bújt meg

Egy vonat ülése alatt megbújva, jogellenesen próbált meg bejutni Magyarországra egy illegális migráns.