A rokont büntették meg

2019. 09. 14., szo - 08:13
Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

A Bajai Rendőrkapitányság befejezte a nyomozást annak a mosonmagyaróvári férfinak az ügyében, aki unokatestvére adatait diktálta be a járőrnek egy szabálysértés elkövetése után.

A Bácsbokodi Határrendészeti Kirendeltség járőrei 2018. december 6-án 22 óra 20 perckor az 5501-es számú úton megállítottak egy Opel Corsát. Az intézkedés során kiderült, hogy a bérelt jármű nem rendelkezik érvényes kötelező felelősségbiztosítással, így a járőrök a sofőr ellen szabálysértési feljelentést tettek. Az autót vezető férfi – akinek a személyi adatait bemondás alapján rögzítették – a jogsértés elismerését tartalmazó, közokiratnak minősülő nyilatkozatot aláírásával hitelesítette.

A szabálysértési eljárás során azonban kiderült, hogy a sofőr nem a saját, hanem egy rokona személyi adatait diktálta be az ellenőrzés során és az ő nevét is írta alá a nyilatkozatra. Az eljáró hatóság az esetről mit sem sejtő családtagot sújtotta pénzbírsággal, aki értetlenül állt az eset előtt, ám nem hagyta annyiban a dolgot.

Nyilatkozata alapján – mely szerint soha nem járt Bácsbokod környékén, így ott meg sem büntethették – büntetőeljárás indult. A bajai nyomozók végül kiderítették, hogy unokatestvére adataival H. Alex mosonmagyaróvári lakos élt vissza. A 22 éves férfit közokirat-hamisítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kihallgatták. A fiatal hamis vád vétség elkövetéséért is felelhet, mivel hamis nyilatkozata alapján egy másik személy ellen indokolatlanul indult rendőrségi eljárás.

A szabadlábon védekező gyanúsított ügyében a Bajai Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya a szükséges eljárási cselekményeket elvégezte, és az iratokat vádemelési javaslattal a napokban átadta az illetékes ügyészségnek. 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Fokozott ellenőrzés

Az országos rendőrfőkapitány fokozott ellenőrzést rendelt el Budapesten és az ország több megyéjében.

 

Bosszúból rátámadt - vádjavaslat

Barátnője szakítani akart, ezért felpofozta és ellökte őt az a 36 éves férfi, akinek ügyében a dabasi rendőrök befejezték a nyomozást.

 

Szír migráns Szegednél

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Szegednél. A járőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.

 

Segítettek a balatoni vízirendőrök

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság munkatársai 2020. május 30-án négy esetben összesen 11 személynek segítettek partra jutni.