Embercsempész-hálózat felszámolása nemzetközi együttműködéssel - frissítve

2021. 07. 22., cs - 14:30
Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda

Az Europol támogatásával a magyar, a bolgár és a görög hatóságok együttműködésével fogták el annak a bűnbandának az irányítóit, akik a déli és a nyugati határ között szervezték meg az illegális migránsok szállítását. A Magyarországon működő bűnözői sejtek tagjai is rendőrkézre kerültek.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztálya bűnügyi tevékenysége során azonosított egy 2021. év eleje óta Magyarországon működő nemzetközi bűnözői csoportot. A hálózat Magyarország déli (Szerbia) és nyugati (Ausztria) határszakasza közötti területen folytatott embercsempészést.

A bűnözői csoportra jellemző, hogy a külföldön tartózkodó szervezők a csempészés végrehajtásához kifejezetten nagy teljesítményű és nagy értékű, bolgár és grúz honosságú luxusjárműveket biztosítottak a sofőrök számára, amely gépkocsikat - segítőiken keresztül - trélerekkel juttattak be Magyarországra.

A külföldön beszervezett és hazánkban elszállásolt ukrán és grúz állampolgárságú csempészsofőrök tapasztalt, kifejezetten jó vezetési képességű, gyorsan reagálni képes tagjai a csoportnak, akik a velük szemben kezdeményezett rendőri intézkedéseknek ellenszegültek, és a csempészautókkal vagy abból kiugorva gyalogosan - szinte minden esetben - menekülést kíséreltek meg.

Az eljárás során megállapítást nyert, hogy a magyarországi tevékenységet egy Bulgáriában élő, családi alapon szerveződött bűnözői csoport irányítja, mely csoport tagjai Görögország területén – a Magyarországon végzett tevékenységgel egyezően – szintén embercsempész szervezői tevékenységet folytattak.

A bűnszervezet felszámolása érdekében az Europol támogatásával együttműködtek a magyar, a bolgár és a görög hatóságok, melynek eredményeként nemzetközi akciósorozat keretében fogták el a szervezet irányítóit, illetve az egyes országokban – közöttük Magyarországon – működő bűnözői sejtek tagjait.

Hazánkban a fenti bűnözői csoporthoz köthetően a KR NNI Székesfehérvári Osztályának munkatársai összesen 19 embercsempészésre használt gépkocsit, illetve további 10, azok beszállítását végző trélert azonosítottak és figyeltek meg.

A magyar intézkedések eredményeként nyolc embercsempészt fogtak el, akik összesen 87, Magyarországon jogosulatlanul tartózkodó, harmadik országbeli állampolgárt kíséreltek meg Nyugat-Európába szállítani.

A büntetőeljárások során összesen 11 nagyértékű csempészautót foglaltak le, amelyek közül 7 jármű sérült, illetve rongálódott meg az elfogások következtében.

Az alábbi közlemények mindegyike olyan esetekről számol be, amelyek ehhez a bűnszervezethez köthetők.

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/bunugyek/mindharom-embercsempesz-orizetben

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/hatarrendeszet/hatarrendeszeti-osszesito-gyor-moson-40

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/hatarrendeszet/hatarrendeszeti-osszesito-veszprem-16

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/hatarrendeszet/hatarrendeszeti-osszesito-bacs-kiskun-329

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/hatarrendeszet/menekulo-embercsempesz-rendorkezen

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/hatarrendeszet/szokott-embercsempeszt-fogtak-a-csornai

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/hatarrendeszet/hatarrendeszeti-osszefoglalo-vas-megyebol-37

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/hatarrendeszet/hatarrendeszeti-osszesito-gyor-moson-159

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/hatarrendeszet/gruz-embercsempeszt-fogtak

https://www.europol.europa.eu/newsroom/news/red-light-for-migrant-smugglers-speeding-to-250-km/h

 

 

 

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Meghalt a sofőr

Teljes szélességében lezárták a 4616-os út balesettel érintett szakaszát Abony térségében.

 

Kifosztás miatt felelhet

Az esztergomi rendőrök őrizetbe vették azt a 33 éves férfit, aki egy bisztróban eltulajdonította a sértett pénztárcáját.

 

Engedély nélkül vezettek

A rendőrök szabálysértési őrizetbe vettek két férfit, akik úgy vettek részt a közúti forgalomban, hogy vezetői engedéllyel nem rendelkeznek.

 

Csiribí-csiribá

A Pest megyei rendőrök újabb veszélyes karavánokat tüntettek el a forgalomból.