Embercsempész rendőrkézen

2020. 11. 20., p - 14:33
Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrök Várpalota külterületén fogták el az 51 éves férfit.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának információi alapján a Várpalotai Rendőrkapitányság járőrei 2020. november 19-én, 15 óra 20 perckor a 8-as számú főúton, Várpalota határában állítottak meg egy magyar rendszámú tehergépkocsit, amit egy 51 éves Győr-Moson-Sopron megyei magyar férfi vezetett.

Az Ausztria felé tartó gépkocsi rakterén 27 férfi, 2 nő és egy gyermek utazott, ők jogszerű tartózkodásukat nem tudták hitelt érdemlően igazolni. Közülük 28 személy szír, 2 fő pedig egyiptomi állampolgárnak vallotta magát.

A járművezetőt, valamint az utasokat a rendőrök előállították a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságra. Az 51 éves sofőrt őrizetbe vették, és embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként kihallgatták. A nyomozók előterjesztést tettek letartóztatásának indítványozására.

A rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Határrendészeti összesítő Békés megyéből

A rendőrök a román hatóság munkatársaival közösen tartóztattak fel a gyulai közúti határátkelőhelyen öt külföldi férfit, akik Romániából érkező kamionokban rejtőzködtek.