Egyidőben fogták el az embercsempészeket Bács-Kiskun megyében

2021. 09. 19., v - 21:30
Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

Őrizetbe vettek két török és egy szerb férfit a rendőrök, akik illegális migránsokat szállítottak.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Osztályának munkatársai - a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztály jelzése alapján - 2021. szeptember 19-én 20 óra 30 perckor az M8-as autóúton, Dunavecse közelében intézkedés alá vontak egy osztrák rendszámú kisbuszt. A járművet egy szerb férfi vezette. Az ellenőrzés során 22 külföldit találtak a gépkocsi rakterében, akik afgán állampolgárnak vallották magukat.

Ugyanebben az időben egy német honosságú személygépkocsit állítottak meg a rendőrök az 55-ös számú főúton, Baja közelében. A gépkocsiban két török férfi és 1 illegális migráns utazott, aki szintén török állampolgárnak vallotta magát.

A migránsok személyazonosságukat, és magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

A két török férfi és a szerb állampolgár a gyanú szerint az illegális migránsokat át akarta vinni az országon, ezért előállították őket. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Migrációs Ügyek Osztálya embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indít eljárást velük szemben. A nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására.

A migránsokat – meghallgatásukat követően – a hatályos magyar jogszabályok értelmében visszakísérik az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.​


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Egy éjszaka két életmentés

A kunszentmártoni rendőröket alig két óra eltéréssel előbb egy 28 éves, majd egy 82 éves férfi keresésére riasztották. Mindkét férfit épségben megtalálták.

 

Bódultan vezetett

A kisújszállási rendőr egy 28 éves sofőr ellenőrzésekor kábítószergyanús anyagot is talált az autóban. A férfit előállították.

 

Migránsok az M1-es autópályán

A rendőrök az M1-es autópályán, Tata térségében elfogtak egy 30 éves belga férfit, aki 22 migránst akart külföldre juttatni.