Embercsempész és illegális migránsok Eplénynél

2021. 04. 14., sze - 09:15
Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság

Az ukrán járművezető ki akarta magát vonni az intézkedés alól, a rendőrök elfogták őt is.

A rendőrök a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának információi alapján 2021. április 14-én, 8 óra 25 perckor a 82-es számú főúton, Eplénynél akartak megállítani egy grúz rendszámú autót. A sofőr a rendőröket meglátva próbálta magát kivonni az intézkedés alól, melynek során két szolgálati gépkocsival érintőlegesen ütközött.

A gépkocsiban, amely Ausztria felé haladt, a 36 éves ukrán járművezetőn kívül kilenc illegális migráns utazott. Utóbbiak jogszerű magyarországi tartózkodásukat nem tudták hitelt érdemlően igazolni, mindannyian szír állampolgárnak vallották magukat.

A sofőrt, valamint az utasokat előállították. A rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről. A gépjárművezetővel szemben embercsempészés bűntett elkövetésének gyanúja miatt indul eljárás.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

migránselfogás

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Megállítva

Embercsempészés gyanúja miatt indul eljárás az ellen a 32 éves magyar sofőr ellen, aki négy külföldinek nyújtott segítséget az országhatár illegális átlépésében.