Hétvégi határprognózis

2019. 01. 11., p - 11:39
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A határforgalom várhatóan az alábbiak szerint alakul a 2019. január 11-13. közötti időszakban.

A hétvégén jelentős személyforgalommal kell számolni a közúti határátkelőhelyeken, pénteken a kilépő irányban, illetve szombat délutántól vasárnap estig a belépő irányban, ahol helyenként 60-180 perces várakozások is kialakulhatnak.

 

A következő napokban az évszaknak megfelelő, éjszaka fagypont alatti hőmérséklettel számolhatunk, továbbá jelentősebb mértékű havazás, havaseső vagy ónos eső, illetve néhány napon erős szél is előfordulhat majd.

 

Az időjárás kedvezőtlenül befolyásolja a közúti határátkelőhelyek járműforgalmát. A télies időjárás a vasúti közlekedésre is kihathat. A nemzetközi utazással kapcsolatos aktuális információk miatt utazás előtt érdemes a https://www.mavcsoport.hu/ weboldalt felkeresni.

 

Az utazóknak célszerű alaposabban felkészülni az utazásra, elindulás előtt tájékozódni a szomszédos országok hóviszonyairól, időjárásáról, valamint szükség szerint gondoskodni a téli autózáshoz szükséges felszerelésekről (hólánc, meleg folyadék, takaró). Javasoljuk az utazóknak, hogy indulás előtt győződjenek meg arról, hogy a határátlépéshez szükséges okmányokat (személyi- és járműokmányok) magukhoz vették-e és érvényesek-e.

 

A határátkelőhelyek nyitvatartásáról és az ott várható várakozási időkről a http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo oldalon, valamint a Rendőrségi Útinformációs Rendszer (Rutin) mobil applikáció segítségével tájékozódhatnak.

 

Az egyes országokra, így például a szomszédos Ukrajnára vonatkozó utazási információk, tanácsok a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján olvashatóak, a konzuliszolgalat.kormany.hu oldalon.

 

Ausztria a schengeni belső határokon átvezető utakon 2016. április 25-től folytat gyakoribb ellenőrzést. Ennek következtében több volt határátkelőhelyen, határon átvezető úton, elsősorban Hegyeshalom, Sopron, Kópháza, Fertőd térségében Ausztria felé eseti jelleggel főleg 2019. január 8-tól torlódás alakulhat ki, ahol a várakozás a visszatérő vendégmunkások utazása miatt akár a 30-120 percet is meghaladhatja.

 

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma:

 

Zala megye

Zala megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

 

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

 

Baranya megye

Udvar közúti határátkelőhelyen a Magyarországon keresztül utazó – a nyugat-balkáni régióból származó – vendégmunkások miatt belépő irányban 30-60 perces várakozás alakulhat ki a személyforgalomban. A teherforgalomban Udvar és Drávaszabolcs közúti határátkelőhelyeken pénteken, szombaton és jövő héten hétfőn mindkét irányban akár 60 perces várakozás is kialakulhat.

 

Bács-Kiskun megye

A megye közúti határátkelőhelyein – elsősorban Tompa közúti határátkelőhelyen – a személyforgalomban pénteken reggeltől vasárnap estig akár 60-120 perces várakozással lehet számolni belépő irányban. A teherforgalomban Tompa közúti határátkelőhelyen a várakozás elérheti a 60-120 percet szombat estig, illetve hétfő reggeltől.

 

Hercegszántó közúti határátkelőhelyen elsősorban szombaton és vasárnap lehet belépő irányban akár 30-60 perces várakozás a személyforgalomban. Bácsalmás és Bácsszentgyörgy közúti határátkelőhelyen a hétvégén az átkelőhelyek nyitását követő, illetve zárását megelőző időszakban ki- és belépő irányban is meghaladhatja a 30-60 percet a várakozás.

 

Csongrád megye

Röszke autópálya határátkelőhelyen, pénteken a kilépő irányban a buszok és a személygépjárművek tekintetében 30-60 perces, míg tehergépjárművek esetében akár 60-90 perces várakozás kialakulásával számolunk. Péntektől vasárnapig a belépő irányban a busz- és a személyforgalmi sávokon 30-180 perc várakozás is kialakulhat. A tehergépjárművek esetében akár 60-120 perc várakozás is kialakulhat ki- és belépő irányban szombatig és a jövő héten hétfőtől.

 

Tiszasziget, valamint Ásotthalom és Röszke közúti határátkelőhelyeken, a hétvégén 30-90 perc várakozással lehet számolni a személyforgalomban elsősorban belépő irányban.

 

Csanádpalota autópálya határátkelőhelyen, pénteken és szombaton a tehergépjárművek tekintetében belépő irányban 60-180, kilépő irányban 60-120 perces várakozásra lehet számítani. A személyforgalom tekintetében ki- és belépő irányban 30-60 perces várakozással számolunk. Buszforgalom esetében a hétvégén belépő irányban 60-120 perc várakozás is kialakulhat.

 

Nagylak közúti határátkelőhelyen a személygépjárművek és a buszok esetén 30-60 perc várakozás alakulhat ki mindkét irányban.

 

Kiszombor közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban szombaton és vasárnap 30-60 perc várakozással lehet számolni belépő irányban. A tehergépjárművek esetében pénteken és szombaton, valamint hétfőn kell nagyobb forgalomra számítani.

 

Békés megye

Békés megye közúti határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával, azonban péntektől vasárnapig a belépő irányban a szokásosnál élénkebb forgalom alakulhat ki.

 

Hajdú-Bihar megye

Ártánd közúti határátkelőhelyen január 11-én és 12-én 8 és 22 óra között a belépő irányban 60, kilépő irányban 120 perc várakozás alakulhat ki a tehergépjárművek tekintetében.                             

Szintén kialakulhat várakozás a teherforgalomban január 13-án vasárnap 22 órától hétfő estig, amelynek mértéke a belépő irányban 60, kilépő irányban akár 120 perc lehet.

A személygépjárművek tekintetében Ártánd közúti határátkelőhelyen január 5-én és 6-án 8-20 óra között a belépő irányban 30-60 perc várakozás is kialakulhat.

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Vállaj közúti határátkelőhelyen  a személyforgalomban a ki- és belépő irányban pénteken déltől estig 15-120 perces várakozás is kialakulhat. A hétvégén  reggeltől  a kora délutáni időszakig a belépő irányban lehet 30-120 perc várakozással számolni. A szakaszosan megnövekvő utasforgalom miatt a jövő héten belépő irányban bármely napszakban kialakulhat 30 perc várakozás.

 

Csengersima közúti határátkelőhelyen a kilépő irányban pénteken déltől estig alakulhat ki jelentősebb forgalom, amely során akár 30-60 perces várakozás is előfordulhat. A hétvégén a reggeli, délelőtti időszakban belépő irányban 30-120 perc, a kora délutáni, kora esti órákban pedig kilépő irányban szintén 30-60 perc várakozás kialakulásával számolunk a szakaszosan megnövekvő utasforgalom miatt. A teherforgalomban a hajnali és a kora délelőtti órákban alakulhat ki 30-60 perc várakozás elsősorban belépő irányban. A jövő héten belépő irányban bármely napszakban szintén kialakulhat 30-60 perc várakozás.

 

Záhony közúti határátkelőhelyen a belépő irányban a hét minden napján kialakulhat 60 perc vagy azt meghaladó várakozás. Péntektől vasárnapig a jellemzően növekvő forgalom miatt a várakozás időszakosan elérheti vagy meghaladhatja a 90 percet. A hétvégén szombat délutántól hétfő estig kilépő irányban is kialakulhat 60-120 perc várakozás. A teherforgalom tekintetében a várakozás kilépő irányban elérheti, illetve meghaladhatja a 60-120 percet.

 

Beregsurány közúti határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében belépő irányban a hét minden napján már a hajnali óráktól számolhatnak az utasok 30-120 perc várakozással, ezért javasoljuk a folyamatos nyitvatartással működő Tiszabecs-, illetve a korlátozott nyitvatartással (7-19) üzemelő Barabás közúti Határátkelőhely igénybevételét. Kilépő irányban az időszakosan megnövekvő forgalom miatt elsősorban a délutáni időszakban 45-60 perc várakozás kialakulhat.

 

Tiszabecs közúti határátkelőhelyen a személyforgalom tekintetében belépő irányban a hét minden napján a reggeli és a délelőtti órákban alakulhat ki 30-60 perc várakozás.

 

Barabás (zárás 19 óra), Lónya (zárás 18 óra) közúti határátkelőhelyen a nap bármely időszakában kialakulhat 15-60 perces várakozás, amelynek mértéke elsősorban az átkelőhely zárását megelőző időszakban ki- és belépő irányban is meghaladhatja a 30 percet.

 

Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér

 

A légi közlekedést, valamint a járatok indulását és érkezését befolyásoló tényezőkről nem rendelkezünk információval, azonban a havazás miatt javasoljuk a repülőteret és a légijáratokat érintő esetleges hírekkel kapcsolatban a http://www.bud.hu/ honlapot felkeresni.

 

További részletes információk a Magyar Közút www.kozut.hu oldalán találhatók.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kamionban bújtak meg

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérték őket.