Lebukott embercsempész és illegális migráns csoportok Csongrád-Csanád megyében

2021. 10. 17., v - 07:45
Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság

A rendőrök az éjszaka folyamán elfogtak egy embercsempészt, továbbá két csoportban 35 illegális migránst tartóztattak fel Csongrád-Csanád megyében.

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei 2021. október 17-én 0 óra 05 perckor és 5 óra 40 perckor két csoportban 35 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom és Ruzsa külterületein. Ellenőrzésük során a csoportok tagjai szír állampolgároknak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Mélységi Ellenőrzési és Közterületi Támogató Alosztály járőrei a ruzsai polgárőrökkel együttműködve 2021. október 16-án 21 óra 00 perckor Ruzsa közigazgatási területén ellenőriztek egy vezető nélküli bolgár honosságú Opel Zafira típusú személygépkocsit. A  jármű utasterében a rendőrök 13 magukat afgán állampolgárnak valló határsértőt találtak, akik sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A sofőr felkutatására tett intézkedések eredményeként a helyszín közelében elrejtőzve, elfogtak egy 23 éves bolgár állampolgárságú férfit, aki a bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható.

Az egyenruhások a sofőrt előállították a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre, ahol - őrizetbe vétele mellett -  embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

A határsértőkkel szemben a rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.  A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Szemtanúkat keresünk

Az ajkai rendőrök közúti baleset gondatlan okozása miatt folytatnak eljárást egy helyi baleset kapcsán.

 

Megtalálták a társkeresős csalókat

Összesen több mint 15 millió forintot csalt ki hét férfitól az a 39 éves szabolcsi nő, aki egy társ­kereső oldalon ismerkedett meg a rászedett emberekkel.

 

Kiszűrve

A Pest megyei rendőrök két karavánt intettek ki a forgalomból.