Életet menthet a szabályok betartása

2020. 07. 07., k - 13:27
Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság

Megkezdődött a nyári betakarítás, egyre több a mezőgazdasági munkagép a megye útjain.

Megkezdődtek a nyári betakarítási munkálatok, egyre több mezőgazdasági vontatóval, lassú járművel találkozhatnak a közlekedők. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság kéri a járművezetőket, hogy türelemmel és fokozott elővigyázatossággal, a mezőgazdasági járművek méreteit, sebességét, a közlekedési sajátosságokat figyelembe véve közlekedjenek, lehetőség szerint az úttest jobb széléhez húzódva tegyék lehetővé az elhaladásukat. A rendőrség kéri továbbá a közlekedés résztvevőit, hogy az úttestre került esetleges szennyeződések észlelése esetén tegyenek bejelentést a 107-es vagy 112-es segélyhívón. 

Az előírások betartásával a 2020. július 6-án a Segesd és Böhönye között történt személyi sérüléssel járó közúti közlekedési baleset is elkerülhető lett volna. A rendelkezésre álló adatok alapján egy tehergépkocsi sofőrje előzés közben figyelmen kívül hagyta, hogy az előtte közlekedő mezőgazdasági vontatóból és a hozzákapcsolt pótkocsiból álló járműszerelvény balra nagy ívben megkezdte a kanyarodást, amelynek következtében összeütköztek. A baleset következtében a tehergépkocsiban ketten sérültek meg, akiket a mentőszolgálat munkatársai kórházba vittek.

 

A rendőrség a mezőgazdasági járművek vezetőinek pedig az alábbiakat ajánlja:

 

  • Az egyik legfontosabb, hogy a vezető, mielőtt a járművel a telephelyről elindul, köteles a kormányberendezést, fékberendezést, a gumiabroncsok, valamint a kötelezően előírt világító és fényjelző berendezések működését ellenőrizni, és ennek az ellenőrzésnek teljes körűen ki kell terjednie a pótkocsira, illetve a további vontatmányokra is!
  • A járművezető köteles az úthasználat megkezdése előtt tájékozódni az útvonalra vonatkozó forgalmi rendről és az aktuális forgalomkorlátozásokról!
  • A járműnek, járműszerelvénynek a közút területének legkisebb igénybevételével kell közlekednie!
  • A betakarítási munkálatokban résztvevő gépjárművek vezetőinek az általános KRESZ szabályokon kívül kötelessége betartani a túlméretes járművekre vonatkozó biztonsági rendszabályokat is!
  • Kizárólag egyéb járműkísérettel lehet közlekedni a 4,5 méter jármű/járműszerelvény szélességet meghaladó méret esetében, továbbá minden lakott területen kívüli emelt sebességű útszakaszon!
  • Különösen nagy hangsúlyt kell fektetni a rakomány rögzítésére, letakarására, és a közútra történő felhajtás előtt az adapterek leszerelésére is!
  • Kiemelten fontos kihajtás előtt a jármű sártól való megtisztítása, azonban ha mégis szennyeződés kerül a közútra, gondoskodni kell az azonnali letakarításáról!
  • A járművek méretéből és sebességéből adódóan a legveszélyesebb manőver az irányváltoztatás, ezért a közútról történő fel- és lekanyarodást kiemelt körültekintéssel kell végrehajtani!

 

…hogy mindenki hazaérjen!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Lezárt akta: kisfiút rabolt ki

A kiskunhalasi nyomozók a rablás mellett garázdaság és kifosztás bűntettével is gyanúsítják a 45 éves jánoshalmi férfit.