Tragédia egy vasúti átjáróban...

2019. 11. 18., h - 14:10
Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Ketten vesztették életüket, amikor gépkocsijuk összeütközött egy nemzetközi gyorsvonattal.

Mint arról korábban beszámoltunk, 2019. november 17-én 22 óra 10 perc körül Vác külterületén a vasúti sínekre hajtott egy Václiget irányából közlekedő személygépkocsi. A nemzetközi gyorsvonat már nem tudott megállni, az autóval összeütközött. Az ütközés következtében a gépkocsi sofőrje és utasa a helyszínen életét vesztette. A baleset körülményeit a Váci Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya vasúti közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény gyanúja miatt, szakértő bevonásával vizsgálja.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbi fontos KRESZ szabályokra hívja fel a közlekedők figyelmét:

  • A vasúti átjárót megközelíteni csak fokozott óvatossággal szabad!
  • Az átjárón csak folyamatosan – megállás nélkül – legalább 5 km/h átlagsebességgel szabad áthaladni!
  • Biztosított vasúti átjáróra járművel csak abban az esetben szabad ráhajtani, ha a teljes sorompó mindkét sorompó rúdja nyitott helyzetben áll, a fényjelző vagy hangjelző berendezés, jelzést nem ad, illetve a fénysorompó vagy a félsorompóval kiegészített fénysorompó villogó fehér fényjelzést ad.
  • A vasúti átjáróban és közvetlenül vasúti átjáró előtt előzni TILOS!

Gyakori oka a vasúti baleseteknek, hogy a közlekedők gyakran körültekintés nélkül hajtanak be az átjárókba. Nem is a fényjelzőt veszik figyelembe, hanem csak azt látják, hogy más is behajtott az átjáróba, így feltételezik, nem ad tilos jelzést a berendezés, arra fel sem pillantanak.

Sok esetben a vezetők a vasúti átjárót biztosító fényjelző készülék tilos jelzése ellenére a vasúti átjáróba hajtanak gépkocsijukkal és a vonatszerelvénnyel ütköznek.

Nem szabad elfelejteni, hogy a vonat közeledését érzékelő berendezésben is léphet fel műszaki hiba, ezért a szabad jelzésnél is csak olyan sebességgel javasolt áthaladni, hogy a gépkocsivezető szemmel is tudja a jelzés helyességét ellenőrizni mindkét irányból, mielőtt a sínekre hajt.

A telefonálás is elterelheti a vezető figyelmét, így előfordulhat, hogy a vasúti átjáró tilos jelzését nem veszi észre a sofőr.

Az esetlegesen szembe sütő nap elvakíthatja a jármű vezetőjét, aki nehezebben veheti észre a fényjelző készülék jelzését. Ugyanígy a fényjelzőre rásütő nap is okozhat észlelési problémát.

Feltorlódott forgalom esetén a járművezetők egy része még a kereszteződésben is megáll, figyelmen kívül hagyva annak „életveszélyes” jellegét.

Tudatosulni kell mindenkiben, hogy a vasúti átjárókban bekövetkező balesetekben a gyalogosoknak és a járművezetőknek gyakorlatilag nincs esélyük - legfeljebb a szerencsén múlik a kimenetel, ugyanis a vasúti szerelvények féktávolsága száz méterekben mérhető. Ez egyben azt is jelenti, hogy a vasúti jármű vezetőjének az esetek többségében egyszerűen lehetősége sincs a baleset elkerülésére!

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság arra kéri a közlekedőket, hogy minden körülmény között tartsák be a fenti szabályokat, és csak akkor hajtsanak át a vasúti átjárón, ha kétséget kizáróan meggyőződtek arról, hogy semmilyen veszély nem gátolja az áthaladást!

....hogy mindenki hazaérjen!


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam