Hozzátesz és torzít

2015. 07. 17., p - 13:32
Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

Megtévesztő cikk a Népszabadság című napilapban és a www.nol.hu internetes portálon.

A Népszabadság című országos terjesztésű napilap 2015. július 17-én megjelent számában „Szabad pálya a rémhírnek” című közlése, valamint a www.nol.hu internetes oldalon 2015. július 17-én megjelent „Hagyta a rendőrség, hogy bevándorlónak nézzék az erőszaktevőt”  című közlés valótlan állításokkal és a valós tényeket eltorzítva tájékoztatja az olvasókat.

 

Az említett médiatartalom-szolgáltatók írásában valótlanul jelent meg az, hogy „Hagyta a rendőrség, hogy bevándorlónak nézzék az elkövetőt….., …az erőszaktétel után még a rendőrök is ezt mondták a sértettnek”.

 

A valóság ezzel szemben az, hogy a rendőrök az eljárás során nem mondták azt a sértettnek, hogy illegális bevándorló az a szerb férfi, aki a megalapozott gyanú szerint a bűncselekményt elkövette. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság 2015. július 13-án a rendőrség honlapján közleményt tett közzé az ügyről. A közleményt olvasva nyilvánvalóan érthető és egyértelmű az a tény, hogy a gyanúsított egy olaszországi lakhellyel rendelkező szerb állampolgár. Azaz, nem illegális bevándorló.

 

A megjelent cikkek írója a rendőrség negatív társadalmi megítélését célzó módon állítja, hogy: „Mivel a rendőrnek tulajdonított kijelentés alkalmasnak bizonyult egy újabb idegenellenes hangulatkeltésre, megkérdeztük: tesznek-e jogi lépéseket azért, mert a rendőrnek olyan kijelentést tulajdonított a sértett, amit az nem mondott? Erre azt felelték: „Amennyiben a rendőrség olyan esetről szerez tudomást, amely jogi lépéseket tesz indokolttá, meg fogja tenni a szükséges intézkedéseket”. A rendőrnek tulajdonított hamis állítás alapján az interneten végigsöprő idegengyűlölet a jelek szerint nem „olyan eset”,  továbbá a cikkben említett videón nyilatkozó hölgyet – talán merő gondatlanság folytán – pontatlanul idézve közli, hogy „És a nyilatkozata szerint a rendőrök mondták neki azt is, hogy az elkövető bevándorló volt. S, hogy sok ilyen eset van.”

 

A valóság ezzel szemben az, hogy a www.alfahir.hu internetes oldalon 2015. július 11-én 12 óra 16 perckor közzétett „Felderítő - Bevándorló erőszakolt magyar lányt a vonaton” című videós riportban a sértett személyes nyilatkozata arról szól, hogy „...ennyit én is tudtam, meg azt, hogy bevándorló. Hogy ezt mondták, hogy… elég sok mostanában a bevándorló, ezt mondták a rendőrök.” A riportban megszólaló nő nyilatkozata szerint a rendőrök arról adtak tájékoztatást, hogy mostanában sok a bevándorló, azonban azt nem állította a sértett, hogy a rendőrök olyat mondtak volna neki, hogy illegális bevándorló volt a gyanúsított. Arról pedig említést sem tesz, hogy a rendőrök „sok ilyen esetről”  tájékoztatták volna. Erre tekintettel a rendőrség a sértettnek a riportban elhangzott kijelentése miatt nem tartja indokoltnak jogi lépések megtételét.

 

A továbbiakban valótlanul állítja a cikk írója, hogy „A rendőrség szűkszavú közleményében beszámolt a nyomozásról. Elhallgatták, hogy a gyanúsított szabadlábon védekezhet…”

 

A valóság ezzel szemben az, hogy a rendőrség nem hallgatta el, hogy a gyanúsított szabadlábon védekezhet. A hivatkozott cikk írójának kérdésére a rendőrség tájékoztatást adott, hogy a gyanúsított nem került előzetes letartóztatásba. Az ügyben kiadott rendőrségi közlemény a valóságnak megfelel, és érthető módon nem tartalmaz a rendőrség hatáskörébe nem tartozó kérdéskörben tájékoztatást – így az ügyben illetékes ügyészség további intézkedéseiről sem számol be. 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Segítségnyújtás elmulasztása lehet a vád

A szekszárdi rendőrök befejezték a nyomozást annak a tolnai sofőrnek az ügyében, aki a gyanú szerint balesetet okozott és segítségnyújtás nélkül elhagyta a helyszínt.

 

Őrizetben a cserbenhagyó

Őrizetbe vették a kisteleki rendőrök azt a férfit, aki a megalapozott gyanú szerint terepjárójával elütött, majd magárahagyott egy motorost Csengele közelében.