Nemzetközi akció

2018. 09. 14., p - 12:12
ORFK Kommunikációs Szolgálat

A résztvevő országok hatóságai összehangoltan léptek fel az illegális migráció, a fegyver- és kábítószercsempészés , valamint a dokumentumhamisítás ellen.

Az Europol és a spanyol hatóságok koordinációjával 2018. szeptember 6-ától 9-éig Nyugat-Balkán Akciónap néven zajlott összehangolt akció, melyben más európai országok mellett Magyarország is részt vett.

Az egyes országok hatóságai szoros bűnügyi együttműködés keretében célirányos ellenőrzéseket és operatív intézkedéseket hajtottak végre a fegyver-, kábítószer-, illetve embercsempészek és illegális migránsok elfogása, a bűncselekmények felfedése érdekében.

Az akció magyarországi végrehajtását a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) koordinálta, a megyei rendőr-főkapitányságok személyi állományának bevonásával. A KR NNI felkérésére az akcióban részt vett és annak sikeres végrehajtásához nagymértékben hozzájárult a Nemzeti Adó – és Vámhivatal a határokon és az ország mélységében végrehajtott célirányos ellenőrzései révén. Az akció időtartama alatt, a KR NNI kezdeményezésére, az Europol Embercsempészés Elleni Központja egy fő elemzőt és mobil irodát biztosított a hazai rendvédelmi szervek részére, az akció során beszerzett adatok Europol központi adatbázisaiban történő minél gyorsabb ellenőrzését, nemzetközi partnerekkel törtnő közvetlen információcserét lehetővé téve.

Az akció négy napja alatt a magyar hatóságok 81 illegális migránst vontak intézkedés alá, embercsempészés miatt három, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt öt embert hallgattak ki gyanúsítottként. Lefoglaltak mintegy 29 kilogramm kannabiszt, 584 gramm speedet, 45 gramm extasy-t, 11 gramm kokaint és 213 gramm más kábítószert.

 

Az Europol angol nyelvű közleménye itt érhető el.

 


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Rablás miatt keressük

A dunaújvárosi rendőrök az állampolgárok segítségét kérik az ismeretlen férfi azonosításához.

 

Forgalomterelés a 42-es számú főúton

Megnövekedett a határátlépés és várakozás ideje a román határszakaszon, emiatt a személygépjárművek forgalmának terelésére kell számítani a 42-es számú főúton Hajdú-Bihar megyében.