„Szkopje Trilat 2015”

2019. 11. 18., h - 15:00
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Közös erővel a szervezett embercsempész csoportok ellen

Észak-Macedónia, Szerbia és Magyarország illegális migrációval összefüggő bűnüldöző munkát végző szerveinek közreműködésével háromoldalú megbeszélésre került sor Budapesten az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet szerb missziójának (EBESZ – OSCE) támogatásával 2019. november 18-án.  

 

A megbeszélésen a részt vevő felek kölcsönös tájékoztatást adtak egymásnak az illegális migráció, illetve embercsempészés jelenleg aktuális tendenciáiról, jellemző elkövetési módszerekről. A találkozón – az elmúlt időszak elfogásainak elemzése alapján – konkrét információcserére is sor került. A jelenlévő országok az általuk folytatott eljárásokban felmerült együttműködési igény alapján adatokat osztottak meg egymással, illetve további kétoldalú megbeszéléseket egyeztettek, melyek eredményeként a jövőben közös nyomozások megindítására is sor kerül.

 

A háromoldalú nemzetközi bűnügyi együttműködési rendszer a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztályának kezdeményezésére indult el 2015-ben. Az országok képviselői évente három alkalommal közösen egyeztetik az illegális migrációval kapcsolatos bűnügyi adatokat. A négy éve kialakított együttműködés mára napi szintű információcserét jelent. A rendőri társszervek irányába kialakított közvetlen és bizalmas viszonyból fakadóan számottevően lerövidül a magyar, a szerb és az észak-macedón illetékes szervek reakcióideje a jogsértő cselekményekkel szembeni fellépés vonatkozásában.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Kamionban bújtak meg

Tompánál két illegális migráns jogellenesen próbált meg bejutni az ország területére.

 

Határsértő egy kamion alvázán

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba egy migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik.

 

Határsértők egy észak-macedón kamionban

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba három migráns Röszkénél. A rendőrök feltartóztatták, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísérik őket.