„Szkopje Trilat 2015”

2019. 11. 18., h - 15:00
ORFK Kommunikációs Szolgálat

Közös erővel a szervezett embercsempész csoportok ellen

Észak-Macedónia, Szerbia és Magyarország illegális migrációval összefüggő bűnüldöző munkát végző szerveinek közreműködésével háromoldalú megbeszélésre került sor Budapesten az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet szerb missziójának (EBESZ – OSCE) támogatásával 2019. november 18-án.  

 

A megbeszélésen a részt vevő felek kölcsönös tájékoztatást adtak egymásnak az illegális migráció, illetve embercsempészés jelenleg aktuális tendenciáiról, jellemző elkövetési módszerekről. A találkozón – az elmúlt időszak elfogásainak elemzése alapján – konkrét információcserére is sor került. A jelenlévő országok az általuk folytatott eljárásokban felmerült együttműködési igény alapján adatokat osztottak meg egymással, illetve további kétoldalú megbeszéléseket egyeztettek, melyek eredményeként a jövőben közös nyomozások megindítására is sor kerül.

 

A háromoldalú nemzetközi bűnügyi együttműködési rendszer a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztályának kezdeményezésére indult el 2015-ben. Az országok képviselői évente három alkalommal közösen egyeztetik az illegális migrációval kapcsolatos bűnügyi adatokat. A négy éve kialakított együttműködés mára napi szintű információcserét jelent. A rendőri társszervek irányába kialakított közvetlen és bizalmas viszonyból fakadóan számottevően lerövidül a magyar, a szerb és az észak-macedón illetékes szervek reakcióideje a jogsértő cselekményekkel szembeni fellépés vonatkozásában.


Kapcsolódó oldalak

Hírfolyam

 

Ugrani készült, megmentették

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság járőrei mentették meg annak a nőnek az életét, aki egy társasház lépcsőházi ablakában állva, végzetes lépésre szánta el magát.

 

Határsértők Csongrád megyében

Jogellenesen próbált meg bejutni az országba huszonkilenc határsértő Csongrád megyében. A rendőrök huszonhét főt feltartóztattak, majd az ideiglenes biztonsági határzárhoz kísértek, két személyt pedig elfogtak, ellenük idegenrendészeti eljárás indult.